Hoge nood? Met deze app weet u waar u kunt plassen

Met de nieuwe HogeNood App kunnen mensen in Den Haag zien waar de dichtstbijzijnde toegankelijke wc is.

Door

Als je op straat door de hoge nood wordt bevangen, is het wel zo fijn om te weten waar openbaar toiletten zijn. Steeds meer Haagse ondernemers hebben zich daarom aangesloten bij de HogeNood App. Deze app informeert Hagenaars waar ze terecht kunnen.

Inmiddels hebben vijftien organisaties en ondernemers hun toilet beschikbaar gesteld aan het publiek. Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, buitenruimte) heeft hen vrijdagmiddag op het Plein bedankt voor hun gastvrijheid tegenover voorbijgangers met aandrang. Dat deed hij op clowneske wijze, rijdend op een toilet met wieltjes op het Plein. Behalve een bedankje was zijn optreden ook bedoeld om aandacht te vragen voor de HogeNood App.

Toegankelijke toiletten

Met de app kun je zien waar de dichtstbijzijnde toegankelijke wc is. Dat kan in de bibliotheek zijn, maar net zo goed in de McDonalds of de Hema. Ook vermeldt de app het soort toilet en de openingstijden. Dankzij de deelname van Haagse ondernemers is een geschikt toilet meestal niet verder weg dan 100 meter. Dit schrijft de gemeente in een perscommuniqué.

De wens om meer openbare toiletten stond in het coalitieakkoord van het nieuwe college van B en W. Het aanbod wordt niet alleen vergroot door ondernemers te vragen zich bij de HogeNood App aan te sluiten. Ook door investeringen in nieuwe toiletten. In de begroting trekt de gemeente hier vanaf volgend jaar structureel 150.000 euro voor uit.

#zeikwijf

De roep om meer openbare toiletten klinkt landelijk. Zo begonnen in september vorig jaar vrouwen een protestactie onder de hashtag #zeikwijf, nadat een Amsterdamse vrouw tevergeefs een boete voor wildplassen had aangevochten. Ze had geen andere keuze, was haar verweer. Sindsdien is het aantal openbare toiletten toegenomen met zo’n 11 procent. Dit blijkt uit cijfers van de HogeNood App.

 

Dankzij de deelname van Haagse ondernemers is een geschikt toilet meestal niet verder weg dan 100 meter.
Gemeente Den Haag

 

In de plannen van de nieuwe gemeentecolleges krijgt het onderwerp evenwel weinig prioriteit, concludeerde de Maag Lever Darm Stichting vorige maand. De belangenvereniging spitte 65 coalitieakkoorden door, maar vond maar vier gemeenten die extra geld voor openbare toiletten uittrekken, waaronder dus Den Haag.

Standaardportret
Bekijk meer van