Syrische weekendscholen: goed voor terugkeerders of slecht voor integratie?
Gevluchte Syrische kinderen die op weekendscholen Arabisch leren en koranlessen krijgen. Dat zit de VVD ook in Den Haag niet lekker. Maar het kwam ze duur te staan op sociale media.
Op tientallen locaties door het hele land zijn weekendscholen opgericht waar met name kinderen van Syrische vluchtelingen Arabisch leren. Vaak krijgen ze ook Koranlessen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. De scholen worden meestal geleid door vrijwilligers.
Waar de Nederlandse overheid erop rekent dat de Syriërs die de afgelopen jaren het land in kwamen – 44 duizend, vanaf 2014 tot half 2016 – voor het grootste deel zullen blijven, is dat voor veel van hen nog geen uitgemaakte zaak. Daarom willen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen de band met hun moederland niet verliezen en in ieder geval de taal leren. Zo blijven ze ook makkelijker in contact met familie in andere Europese landen of in Syrië.
De weekendscholen zitten de VVD niet lekker. Zowel op landelijk als op lokaal niveau in Den Haag zijn schriftelijke vragen gesteld. Kamerlid Bente Becker (voormalig Haags gemeenteraadslid) vindt het fenomeen dat de ochtendkrant beschrijft zorgelijk en wijst op het risico van ‘parallelle samenlevingen’.
Ze vraagt de minister van SZW om onderzoek te doen en te kijken of een vorm van toezicht mogelijk is. Vooral een bepaalde uitspraak van de directeur van een van de scholen uit het artikel, schiet bij de VVD in het verkeerde keelgat. ‘Er wordt hier bijvoorbeeld anders omgegaan met vrijheid voor meisjes, waardoor sommige meisjes hier niet meer naar hun ouders luisteren.’
Haagse raadsleden
Haagse raadsleden Jan Pronk en Chris van der Helm stellen grotendeels dezelfde vragen aan de wethouders die in de stad verantwoordelijk zijn. Ze willen weten hoeveel van dit soort scholen in Den Haag bestaan en wat er wordt onderwezen. Ook vragen ze of Syriërs die hun kinderen op dit soort scholen hebben, daadwerkelijk eerder terugkeren.
Pronk tegen Omroep West: ‘Weekendscholen die alleen gericht zijn op de eigen taal en cultuur en die zich afkeren van de Nederlandse vrijheden, zijn onwenselijk en staan de integratie in de weg’. Als het gewenste overzicht er niet is, willen de VVD’ers dat de gemeente ‘direct ingrijpt’.
Hoon
Op sociale media valt de partij veel hoon ten deel. Zo stelde Adriaan van Veldhuizen, assistent professor geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, zelf schriftelijke vragen op over ‘kakkers die hun kinderen naar hockeykampen sturen. Hij wijst erop dat het Nederlandse onderwijs ‘anders om zou gaan met drank en eerlijk delen’.
Mustafar Marghadi twitterde: ‘Zelf als kind jarenlang naar zo’n weekendschool gestuurd. Ik was zo slecht geïntegreerd, dat ik maar besloot naar Italië te verhuizen.’ Marghdadi is sinds kort correspondent in het Zuid-Europese land voor de NOS. Veel anderen vragen hoe het nu eigenlijk is gesteld met het liberalisme binnen de VVD en of ze misschien een lesje nodig hebben.
Schriftelijke vragen over het bericht “Kakkers sturen hun kinderen naar hockeykampen.” pic.twitter.com/5ak9SXU54I
— A.P. van Veldhuizen (@apvanv) 31 juli 2018
Leefwerelden
In de huidige polariserende samenleving trekken migranten zich sneller terug in de eigen groep. Dat zegt onderzoeker Trees Pels van het Verwey-Jonker Instituut in de Volkskrant. Zij deed onderzoek naar onder meer koranonderwijs in Amsterdam.
‘Als je graag wil integreren, maar een deel van de samenleving staat vijandig tegenover jouw achtergrond, dan ben je kwetsbaar.’
Maar uit Pels’ onderzoek blijkt niet dat religieus onderwijs integratie in de weg hoeft te staan. Kinderen zouden juist moeten ervaren dat alle kanten van hun identiteit er ‘mag zijn’. Problemen ontstaan pas als er negativiteit is over en weer tussen de leefwerelden van het kind.
In Den Haag ‘erg religieus’
Uit het Volkskrant-artikel blijkt dat een substantieel deel van de weekendscholen puur taalles geven. Maar in een opmerking staat wel dat die in Den Haag ‘erg religieus zijn’. Uit antwoorden op de vragen van de VVD moet blijken of en welke kennis er is over de scholen.