Herhaling van zetten zondag op de A12

Zoals aangekondigd heeft de actiegroep Extinction Rebellion ook zondag de toerit tot de Utrechtsebaan geblokkeerd. Er volgden ruim vijfhonderd arrestaties.

Door

Rond 12.00 uur gingen demonstranten op de weg zitten ter hoogte van het Malieveld. Veel sympathisanten verzamelden zich onder de bomen langs het veld, waar spreekkoren werden aangeheven. Een uur later begon de politie met ontruimen; er werd uiteindelijk ook weer een Duits waterkanon ingezet. Het aantal politiemensen, busjes en waterwerpers (drie) was fors. Uiteindelijk kwam er maar een waterkanon in actie. Rond de Utrechtsebaan waren zeker driehonderd agenten aanwezig, die uit het hele land waren opgetrommeld. Bij het wegvoeren van demonstranten werd evenals zaterdag gebruik gemaakt van verrijdbare brancards. Ook rond de Laan van Reagan en Gorbatsjov (rand Koekamp) werd weer gedemonstreerd. Rond 15.00 werd de weg in beide richtingen vrijgegeven. Ruim vijfhonderd mensen zijn aangehouden; zaterdag waren dat er 2400.

Elke dag

Extinction Rebellion (XR) heeft laten weten elke dag om 12.00 uur de A12 te willen blokkeren totdat de ‘fossiele subsidies’ worden gestaakt. ‘Nu is het een kwestie van doorpakken. Elke dag 12:00’, meldt XR op X, voorheen Twitter. Dus ook voor maandag staat er weer een blokkade op het programma. Burgemeester Van Zanen heeft het blokkeren van de weg verboden. Demonstreren op de Laan van Reagan en Gorbatsjov mag wel.

Van Zanen gaf zondag een verklaring uit. ‘Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten om de ontwrichting van de stad tegen te gaan,’ aldus de burgemeester. Ook Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie heeft zich uitgelaten over de blokkades. Hij liet weten dat het ‘pijn doet’ dat door de massale inzet van agenten in Den Haag elders belangrijk werk niet kan worden gedaan.

 

Standaardportret
Bekijk meer van