Frederik Hendrikplein van torentje beroofd

De strijd om het behoud van een torentje aan het Frederik Hendrikplein heeft een onverwachte wending genomen. Vastgoedbedrijf Zalox BV besloot de bezwaarprocedure niet langer af te wachten en liet het torentje binnen een paar uur slopen en afvoeren.

Door

De Stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier (BAS) heeft direct een woedende brief gestuurd naar het stadsbestuur. In die brief noemt BAS het handhaven en beschermen van dit rijksbeschermd stadsgezicht ‘een farce’, vindt de vergunningverlening op zijn minst ‘kwestieus’ en roept het college op de eigenaar van het pand op te dragen het torentje in oude staat te herstellen.

Het bestuur van BAS heeft ook geen goed woord over voor de opmerkelijk trage afhandeling van dit dossier. In mei vorig jaar zijn de bezwaren ingediend, maar pas in november en december – ruim een halfjaar later en ver buiten de wettelijke termijn – zijn er hoorzittingen geweest om het geschil inhoudelijk te bespreken.

De stichting krijgt in haar kritiek bijval uit de politiek. VVD-raadsleden Judith Oudshoorn en Jan Pronk vinden dat de cultuurhistorische kenmerken van een wijk als het Statenkwartier beter beschermd moeten worden, zij hebben daar schriftelijke vragen over ingediend.

Dakopbouw aan Frederik Hendrikplein

De bouwvakkers van Zalox zijn inmiddels ook gestart met het plaatsen van een dakopbouw. De spanten zijn geplaatst, en daarmee zijn de contouren al zichtbaar. Het vastgoedbedrijf neemt daarmee wel een risico. De vergunningen zijn namelijk pas definitief als de bezwaarprocedure is afgerond. Het vastgoedbedrijf moet het torentje mogelijk weer in oude staat terugbrengen als de bezwaarmakers gelijk krijgen en de gemeente de vergunning intrekt.

De eigenaresse van Zalox, Yvette Zandvliet-Gelauff, laat weten geen problemen te voorzien, omdat de renovatie helemaal volgens de regels verloopt. De vastgoedondernemer zegt het pand aan het Frederik Hendrikplein met liefde op te knappen, niets tegen de wet te doen, en de adviezen van de gemeente op te volgen. Het zou bovendien niet gaan om een torentje, maar om een dak dat wordt uitgebreid.

Niet ongestraft

Dat laatste schiet architect Maarten Ruijters van BAS in het verkeerde keelgat. “Een van de kwaliteiten van het Statenkwartier is de grote variëteit aan dakvormen, het levendige daklandschap. We hebben het hier natuurlijk over de torentjes. Die staan niet willekeurig in de wijk, maar zijn neergezet om de hoeken van de straten te accentueren. Dat is precies wat er aan de hand is aan het Frederik Hendrikplein. Ga maar eens kijken: op iedere hoek van het plein zie je een torentje. Dat vormt een geheel. Dus je kan niet ongestraft zomaar even een torentje weghalen.”

Ruijters buigt zich al tientallen jaren over de architectuur van het Statenkwartier, heeft daar artikelen en boeken over geschreven. weet alles van de torentjes. “Maar de gemeente doet daar niets mee. Men zou verwachten dat de gemeente het zou toejuichen wanneer oplettende en betrokken wijkbewoners de gemeente kennis aanreiken. Maar in plaats daarvan verschanst men zich keer op keer in een ijspaleis van juridische scherpslijperij en protocolcultuur om het eigen gelijk te verdedigen. Dat stemt treurig, en het werkt uitermate demotiverend voor eenieder die oprecht begaan is met het behoud van de prachtige, maar weerloze architectuur van onze historische wijken.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van