Ruim zes ton verduisterd bij gemeente, medewerker verdacht

Bij het stadsdeelkantoor Escamp is 627.386 euro contant geld verduisterd. De politie verdenkt een medewerker van de gemeente van diefstal en witwassen.

Door

Dit maakten de gemeente en de politie donderdag bekend. De politie heeft de twee verdachten op 30 december aangehouden. De medewerker van het stadsdeelkantoor is geschorst. Wel mogen de verdachten de strafzaak in vrijheid afwachten.

De zwendel kwam in november aan het licht. Het draait om een zogeheten betaalzuil, die toen een klein jaar in gebruik was. Via de zuil kunnen burgers contant betalen voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. ‘Een interne medewerker constateerde dat de hoeveelheid geld in de kluis in de betaalruimte erg laag was in vergelijking met wat er volgens de boekhouding in de kas zat,’ zo is de gemeenteraad in december vertrouwelijk geïnformeerd. Het college heeft de brief nu vrijgegeven.

 

In de woning van haar vriend werden exclusieve voertuigen en dure kleding gevonden

 

Na een telling werd duidelijk hoe groot het kasverschil was. Eind november heeft de gemeente aangifte gedaan, omdat er ruim zes ton uit de kluis is verdwenen. Het stadhuis laat intussen onderzoek doen naar de geldstromen binnen het Klantcontactcentrum.

Dure merkkleding

Een 30-jarige medewerker is geschorst. De politie heeft haar aangehouden op verdenking van diefstal/verduistering, computervredebreuk en witwassen. Ook haar 32-jarige vriend is aangehouden voor witwassen. ‘Tijdens die aanhouding en doorzoekingen in zijn woning en opslagbox werden onder andere verscheidene exclusieve voertuigen en dure merkkleding inbeslaggenomen,’ meldt de politie in een persbericht. ‘Naar schatting vertegenwoordigden deze goederen een waarde van enkele honderdduizenden euro’s.’

Van de zomer werd de stad al opgeschrikt door een affaire rond een mogelijk corrupte ambtenaar. De 48-jarige man wordt ervan verdacht voor 1,8 miljoen euro te hebben gefraudeerd. Het onderzoek van de rijksrecherche loopt nog. De gemeente heeft beslag gelegd op zijn huis en auto. De ontslagen ambtenaar vocht die ingreep zonder succes aan bij de rechter.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van