Corrupte ambtenaar hielp vrienden met valse facturen: 1,8 miljoen schade
Een gemeenteambtenaar heeft gefraudeerd voor 1,8 miljoen euro. De 48-jarige controller hielp bevriende bedrijven aan opdrachten bij de gemeente, stelde (valse) facturen voor hen op en zette collega’s onder druk om die goed te keuren.
Dit blijkt uit een vonnis van de Haagse rechtbank. De gemeente heeft aangifte gedaan bij de rijksrecherche en voor ruim 2 miljoen euro beslag gelegd op de bezittingen van de corrupte ambtenaar. Het gaat hierbij in ieder geval om twee woningen, blijkt uit gegevens van het kadaster. Wethouder Saskia Bruines (D66, personeel) zei woensdagmiddag in een commissievergadering ‘boos, geschrokken en onthutst’ te zijn.
Hoe kon dit gebeuren? Deze man had geen mandaat en kon toch bij zo veel geld
Dat geldt ook voor de gemeenteraad. “Hoe kon dit gebeuren? Deze man had geen mandaat en kon toch bij zo veel geld,” aldus Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. “Dit is bizar. Wat gaan we hiervan leren?”, vroeg Peter Bos (HSP) zich af. Bruines zei dat er een ‘breed programma’ wordt opgezet om de ambtelijke integriteit en financiële procedures te verbeteren.
Het college van B en W maakte dinsdagavond de integriteitszaak onverwachts bekend. De reden was een publicatie van het vonnis op Rechtspraak.nl op woensdagochtend. De gemeenteraad is in maart al vertrouwelijk geïnformeerd over de kwestie, schrijft het college, maar raadsleden zeggen dat zij destijds amper wijs werden uit dat bericht. De rechtszaak was overigens aangespannen door de ex-ambtenaar zelf, nadat hij begin maart op staande voet was ontslagen. Hij meende dat daar geen dringende reden voor was en eiste een schadevergoeding van ruim vijf ton.
Buurman
De 48-jarige ambtenaar uit Ypenburg werkte sinds tien jaar bij de gemeente als financieel ‘controller’ bij de Dienst Stadsbeheer. De fraude kwam vorig jaar daags voor de kerstvakantie aan het licht. Ambtenaren van de Handhavingsdienst, die onder meer optreedt tegen vervuiling op straat, zetten vraagtekens bij een factuur van 73.000 euro. Na onderzoek stuitten zij op 58 verdachte facturen, ingediend door twaalf bedrijven. De ambtenaar bleek wel heel warme banden te hebben onderhouden met die ondernemingen. Zeven ervan stonden geregistreerd op het adres van zijn buurman in de Schilderswijk, waar hij ook een woning bezit.
De ambtenaar zette collega’s onder druk om verdachte facturen goed te keuren
Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann concludeert dat de ex-ambtenaar ‘zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere integriteitsschendingen’. De ex-ambtenaar erkent dat hij vrienden in contact heeft gebracht met de gemeente, zodat zij opdrachten konden uitvoeren. Volgens Hoffmann hielp hij de bevriende bedrijven met het opstellen van (valse) facturen. Vervolgens zette hij collega’s onder druk om die facturen goed te keuren. De ambtenaar had zich überhaupt niet mogen bemoeien met het inkoop- en facturatieproces, omdat hij als controller daar niets over te zeggen had.
De 58 verdachte facturen leiden tot een schadesom van bijna 1,8 miljoen euro. De rijksrecherche doet nog zeker tot het najaar onderzoek naar de frauderende ambtenaar.
Lees morgen (donderdag 9 juli 2020) meer in de papieren krant Den Haag Centraal. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.