Financiële erkenning voor cultuurankers

Wederom een steun in de rug voor de acht cultuurcentra van de Haagse stadsdelen. Onder meer theaters De Vaillant en Dakota krijgen de komende twee jaar extra subsidie. Het rijk trekt landelijk 4 miljoen euro uit voor cultuur in de regio. Dat bedrag wordt lokaal nog eens verdubbeld.

Door

“De bedoeling is dat de regio meer profiteert van de grote steden en wat daar op cultureel gebied gebeurt,” legt Harrie van de Louw uit. De directeur van theater De Vaillant in de Schilderswijk voegt meteen toe: “En andersom natuurlijk.”

In totaal zijn er over het hele land vijftien ‘proeftuinen’ uitgekozen door verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (D66, Cultuur). De bestuurder, tevens oud-wethouder van Den Haag, heeft stedelijke regio’s en culturele instellingen vorig jaar gevraagd om een profiel te leveren waarin zij een visie schetsen op cultuurbeleid vanuit de eigen kracht van een stad of regio. Daarbij moesten ook de ambities duidelijk worden.

 

Van Engelshoven: “Door een profiel te kiezen, laten de regio’s zien waarin hun kracht zit en waar nog uitdagingen liggen.” Zo concentreert de regio Arnhem-Nijmegen zich op duurzame mode en krijgt muziekeducatie veel aandacht in Zeeland. “Cultuur groeit en bloeit in alle provincies. Met deze financiële impuls wil ik dat verder stimuleren.”

Haarvaten

Het speerpunt van de Haagse regio is de cultuur dicht bij de mensen organiseren. Van de Louw: “We werken vanuit de haarvaten van de stad. Zo bereiken we publiek en ontwikkelen we talent.” Alle acht de stadsdelen hebben hun eigen ‘cultuuranker’. Denk aan het Laaktheater, theater Dakota (Escamp), Muzee Scheveningen, de Regentes (Segbroek) en het DiamantTheater in stadsdeel Haagse Hout. Elke anker speelt in op de eigenschappen van de buurt en werkt samen met bewoners, scholen en wijk- en welzijnsinstellingen.

 

We werken vanuit de haarvaten van de stad. Zo bereiken we publiek en ontwikkelen we talent
Harrie van de Louw, theater de Vaillant

 

De Vaillant van Van de Louw doet bijvoorbeeld veel met ‘urban’-cultuur. Op dinsdagavonden is het hele gebouw bijvoorbeeld gevuld met jongeren uit de omgeving. “Voor zeven euro vijftig kunnen ze een studio huren. Daar zijn ze aan het dansen, rappen, dj’en beats maken. Het maakt ons niet uit wat ze maken, als ze er maar actief mee bezig zijn. Of dat nu met twee of met twintig is.”

Samenwerken

Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) zou graag zien dat de manier van werken van de cultuurankers wordt gedeeld met andere instellingen uit de regio. Zo moeten er samenwerkingsprojecten ontstaan en moet iedereen van elkaar leren.

Van de Louw ziet veel mogelijkheden. “En onze stadsdelen zijn zo groot als provinciale steden, dus we kunnen onze expertise goed delen.” Ook praktisch ziet hij kansen: “In Delft wordt ook flink in ‘urban’ geïnvesteerd. Dat sluit aan bij ons en bij Dakota. In het Westland wonen veel Polen. Het Laaktheater en De Nieuwe Regentes doen redelijk veel met Poolse cultuur, dat zou uitgewisseld kunnen worden. Kijk, en als je samenwerkt, worden dingen makkelijker. Dan kunnen we met z’n vijftienen afspraken maken met grote toneelgezelschappen. Die willen misschien in de regio optreden met steeds lokale mensen in het voorprogramma. Of, stel dat het Residentie Orkest op elke plek samenspeelt met andere regiotalenten.”

De gemeenten die gaan samenwerken zijn in ieder geval Delft, Westland, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Midden-Delfland. Het nieuws dat het geld er komt, is nog vers. Het is bedoeld voor 2019 en 2020.

Het nieuws dat het geld er komt, is nog vers. Het is bedoeld voor 2019 en 2020. “Het is al april!”, zegt Van de Louw. “We gaan dit jaar allemaal samen kijken: wie zijn we en wat zijn de verschillende expertises? Dan komen er volgend jaar echt projecten van.”

 

 

Lees donderdag een uitgebreidere versie van dit artikel in de krant.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van