‘Wat een mannetje, die Thierry Bidet’

Sjaak Bral zegt 2017 vaarwel

Door

Door Herman Rosenberg

Sinterklaas is aangekomen, december is in aantocht. Dan loopt Sjaak Bral zich warm voor zijn eindejaarsshow: ‘Vaarwel 2017’. “De 21ste alweer. En zo voel ik me ook, 21. Dus we gaan nog een tijdje door,” zegt de cabaretier opgeruimd.

Hij is nu nog aan het try-outen, zo ook zondag in Theater Dakota. “Maar,” verzekert Bral, “de hoofdlijnen staan, hoor.” Een van de thema’s is ‘de erosie van het vertrouwen’, zoals de Hagenaar het uitdrukt. “Dat is wel een probleem aan het worden. Als er een collectant aanbelt, durven we de deur niet meer open te doen. Zo’n zaak als met de besmette eieren helpt ook niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was niet op haar best. En dan natuurlijk Amerika. In het Witte Huis zit iemand die dingen verzint. Dat is ook al niet goed voor het vertrouwen. Kunnen we onszelf nog wel vertrouwen?”

Zo. Sjaak gaat op de filosofische toer. Maar gaan we ook nog lachen? Hele domme vraag. Bij Bral valt er altijd wat te lachen. “Ik ga het ook hebben over de vrouw. Nee, nee, niet op de manier die je denkt. Het tijdperk van de vrouw is aangebroken. Dat vind ik echt. Wij zijn nu zó lang aan de bal geweest en wat komt eruit? Trump! Nee, dan Merkel. Die houdt in haar eentje Europa bij elkaar. En de Oranjevrouwen! En de hockeysters! De vrouwen gaan het maken. Deden ze al, maar nu nog meer.”

Stifttand

Bral gebruikte al heel wat verschillende stoelen en krukken in zijn shows. Dit jaar is er weer een ander model: een tandartsstoel. Waarom? “Dit jaar viel opeens mijn voortand eruit, een stifttand. En dus belandde ik in die stoel. In de show gebruik ik dat voorval om dertig jaar terug in de tijd te gaan, toen ik mijn echte tand verloor. Dat was in het Golfslagbad. Echt vroeger dus. Ik zing er een liedje over.”
En verder kunnen volgens Bral de verdwenen praatpaal (‘ik heb er zelf ook een’) en Thierry Baudet en zijn partij Forum voor Democratie niet ongenoemd blijven. “Wat een mannetje, die Thierry Toilet. Die Bidet denkt dat hij Trump kan nadoen. Foute dingen zeggen en er toch mee wegkomen. En een heleboel van de rechtse figuren, die Wilders voor het gewone volk vinden, lopen achter hem aan. Dus die moet ik wel even meenemen.”

Sjaak Bral, ‘Vaarwel 2017’, zondag 3 december, 14.30 en 20.15 uur, Theater Dakota. Meer informatie: www.sjaakbral.nl

| Foto: PR 

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.
     

Standaardportret
Bekijk meer van