Werk te over in winkel en horeca

De werkloosheid in Den Haag is met 4,7 procent historisch laag. Maar nog altijd staan er mensen langs de kant, terwijl werkgevers staan te springen om personeel.

Door

De verhalen van personeelstekorten vliegen je om de oren. Van kinderopvang tot transport, overal zijn mensen nodig. De grootste groei van het aantal vacatures zit volgens de cijfers in de sectoren bouw, zorg, overheid, onderwijs en ICT, dat schrijft wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, werkgelegenheid) in een brief aan de gemeenteraad. In de coronaperiode nam de werkgelegenheid in de toerismesector, horeca, detailhandel en maakindustrie af. Maar ook daar zijn nu weer veel mensen nodig. Dat betekent dat de spanning op de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt.

Vooral in de ICT is het moeilijk, met name omdat het gevraagde opleidingsniveau alleen maar stijgt. Op beroepsniveau 1 en 2 (lager en middelbaar onderwijs) neemt de vraag naar bijvoorbeeld schoonmaakmedewerkers, vakkenvullers, hulpen en productiemedewerkers toe. Ook bedienend personeel is erg gewild. Op niveau 3 en 4, de complexere beroepen, zijn er vooral mensen nodig in het onderwijs, de dienstverlening, cultuur, sport en industriële beroepen.

Aanpakken

De meeste mensen die bij de gemeente in de kaartenbakken zitten, hebben geen startkwalificatie (tenminste een diploma op mbo-niveau 2). Kapteijns schrijft dat zij de meeste kans hebben op een baan via een intermediair als een uitzendbureau. Den Haag Werkt, de organisatie van de gemeente die deze mensen aan een baan moet helpen, concentreert zich op de kansrijkste sectoren zoals bouwnijverheid, zorg, groothandel en detailhandel. Toch zal slechts 10 procent van deze mensen op korte termijn naar werk kunnen worden begeleid.

Het belangrijkste is om mensen bewust te maken van hun vaardigheden, schrijft de wethouder. Dus kunnen mensen via de ‘Hallo Werk-app’ aangeven in welke ‘categorie’ ze zichzelf vinden passen. Denk aan ‘aanpakken’, ‘helpen’ en ‘vervoeren’. De profielen met ook de vaardigheden worden vervolgens gekoppeld aan vacatures.

De grootste groep werkzoekenden valt in de groep ‘helpen’. Dat kan qua banen variëren van verzorgende tot administratief medewerker. De meeste vacatures zijn momenteel te vinden in ‘verkopen’ en dan met name als verkoper. Op niveau 1 en 2 zijn ook vooral veel vacatures in de bediening.

Werk

De gemeente, schrijft Kapteijns, helpt bij het ontwikkelen van mensen om ze aan het werk te krijgen. Maar, er is ook ‘creativiteit’ nodig van werkgevers om werk passend te maken voor de mensen die beschikbaar zijn. Van het rijk is nodig dat er iets gebeurt met de knelpunten in de kinderopvang en de gevolgen van aan het werk gaan voor toeslagen en eventuele schuldhulpverlening. Hij wil op de lange termijn vooral samenwerken met allerlei partijen om de knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. ‘Het is een gezamenlijke opgave’.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 30 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van