Uniqlo strijkt neer in Den Haag: innovatie boven modetrends

Het populaire Japanse modeconcern Uniqlo opende deze week zijn eerste Haagse vestiging aan de Grote Marktstraat. Liefhebbers van duurzaam geproduceerde, betaalbare ontwerpen kunnen hun hart ophalen.

Door

Uniqlo, de populaire Japanse kledingwinkel die twee jaar geleden neerstreek in Amsterdam, opende deze week zijn Haagse vestiging in het voormalige Marks & Spencer-pand. Aan de Grote Marktstraat 30 heeft het concern in totaal 920 vierkante meter tot z’n beschikking voor de heren-, dames- en kindercollecties.

“We volgen geen trends, we staan voor tijdloze kleding,” vertelt marketingmanager Carlotta Minderhout op de vraag wat Uniqlo onderscheidt van andere grote kledingketens. “Onze ontwerpers laten zich hooguit inspireren door kleuren die op dit moment in de mode zijn. Alles draait om ‘LifeWear’: comfortabele en functionele kleding tegen een betaalbare prijs. We sluiten niemand uit.”

Carlotta Minderhout. | Foto: DHC

“Nederland is wat dat betreft een perfect land om ons concept uit te rollen; mensen verplaatsen zich vaak op de fiets en willen dan niet te ingewikkelde kleren aan. Bovendien denken we dat onze innovatieve producten hier erg zullen aanslaan.”

Scooterbuddy

Minderhout loopt naar zo’n vernuftig ontwerp: de felgekleurde ‘Ultra Light Down’-jasjes van dons. Licht, warm en praktisch, want zo goed op te vouwen dat ze in kleine zakjes passen. “Ik heb er altijd een in mijn scooterbuddy liggen,” vertelt Minderhout. “Ideaal voor als het regent, de jasjes zijn waterafstotend.” Wie op den duur geen gebruik meer maakt van de jas, kan deze bij het bedrijf inleveren. Volgende maand verschijnen de eerste ‘Recycled Down’-jasjes in de winkel.

| Foto: DHC

Samen met het Japanse textielbedrijf Toray Industries ontwikkelt de keten deze hightechstoffen. De bekendste zijn waarschijnlijk ‘Heattech’ en ‘Airism’. De eerste zet vocht om in warmte, de tweede is een ademende stof die je lichaam op warme dagen koel houdt. “Een Airism-shirt is ook lekker onder een kriebelige trui,” vindt Minderhout.

Twee keer per jaar ontwerpt Christophe Lemaire (in het verleden stond hij aan het roer van Hermès) de ‘U-collectie’. “We hadden ooit een samenwerking met hem. Die was zo succesvol dat daar ‘U’ uit is ontstaan. Het is net iets speelser en misschien vooruitstrevender dan onze basisitems. Als we merken dat een bepaald item van ‘U’ erg aanslaat, willen we het nog weleens in onze vaste collectie opnemen.” Deze winter heeft Lemaire gekozen voor simpele en functionele stukken met diepe, gedempte kleuren als bordeauxrood en grijsblauw.

| Foto: DHC

Een collectie die mooi zal aansluiten bij die van Jil Sander, modekoningin van het minimalisme. Ergens dit najaar hangt haar lijn ‘+J’ in de winkel. “Het is een vervolg op het succes van tien jaar geleden. Maar meer mag ik er nog niet over zeggen,” aldus de marketingdame.

2.000 Uniqlo-vestigingen

Nadat oprichter Tadashi Yanai in 1984 zijn eerste winkel opende in Hiroshima groeide de Japanse keten wereldwijd uit naar meer dan 2.000 vestigingen, waarvan 850 in Japan. ‘Mijn droom is om van Uniqlo het beste modebedrijf ter wereld te maken’, liet Yanai zich eerder in een interview ontvallen. Het zal daarom niet verbazen als straks een andere Nederlandse stad ook een eigen Uniqlo krijgt.

Meer informatie: www.uniqlo.com

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van