Project Vlietvoorde in Leidschendam: Nieuwbouw is te gast in het landschap
Hoogbouw is meester in het Haagse nieuwbouwland. Voor wie juist van rust en ruimte houdt, biedt de regio aantrekkelijke alternatieven. Bijvoorbeeld Vlietvoorde in Leidschendam, een bijzonder bouwproject van circa 150 woningen. In het voorjaar van 2021 staat de start van de verkoop.
Duizenden jaren voor Christus was hier al menselijke activiteit, ooit bivakkeerden de Romeinen er en vanaf de 17de eeuw was het water- en lommerrijke landschap langs de Vliet op de grens van Leidschendam en Voorschoten het decor voor idyllische buitenplaatsen. Nu is dit de plek voor Vlietvoorde. Dit is een bijzonder bouwproject van circa 150 woningen dat in harmonie met de natuur wordt gebouwd.
De nieuwe wijk bestaat uit drie deelgebieden met elk hun eigen identiteit. “Karakteristieke gebiedskenmerken zoals de strandwal, het coulisselandschap, de opvaarten en de Vliet vormen de basis voor de nieuwe woonbuurt,” vertelt Louis van Loon. Hij is gebiedsontwikkelaar bij Bouwfonds Property Development (BPD). “Water en groen wisselen elkaar hierin af. De deelgebieden Bos, Kreek en Plas versterken de cultuurhistorische kwaliteiten.” De bemaling van de polder wordt gestopt. Hierdoor komt het gebied deels opnieuw onder water te staan, onder invloed van de Vliet. “Het plan benadrukt zo de overgang van strandwal naar veenweidegebied. Hoog en droog wonen in een bos, en aan de kant van de Vliet wonen bij en zelfs in het water.”
Diversiteit van Vlietvoorde
Die diversiteit vertaalt zich volgens Van Loon ook in de toekomstige woningen van Vlietvoorde. “De architectuur voegt zich naar de verschillende landschappelijke kwaliteiten. In Bos worden bijvoorbeeld donkere natuurlijke kleuren toegepast. Hierdoor gaan de woningen op in de bosrijke omgeving.” De woningen verspringen ten opzichte van elkaar in het landschap, net als de bomen. Kreek en Plas zijn juist geïnspireerd op het waterlandschap met z’n landtongen en rietkragen. “Daar worden lichtere natuurlijke kleuren toegepast. Bijzonder is de duurzame houtconstructie, waardoor de woningen CO2-neutraal worden gebouwd.”
Het Romeinse kanaal van Corbulo, dat door het gebied loopt, krijgt een centrale plaats in het plan.
Kenmerkend voor Vlietvoorde is ook het gezamenlijk gebruik van en de gedeelde verantwoordelijkheid voor de natuurlijke omgeving. Er komen weliswaar privé-buitenruimten in de vorm van terrassen, zitkuilen, balkons en vlonders, maar de woningen kennen geen traditionele voor- en achtertuin zoals bijvoorbeeld in de Vinex-wijken. “Hierdoor wordt maximaal ruimte vrijgehouden voor het landschap. De woningen zijn immers ‘te gast’,” stelt de gebiedsontwikkelaar.
Gemeenschappelijke ruimte
In de gemeenschappelijke ruimte die daarmee ontstaat, onderdeel van een vereniging van eigenaren, kunnen onder meer kinderen spelen, buurtbarbecues plaatsvinden en vaartochten worden gemaakt. “Het landschap vormt de gemeenschappelijke en duurzame drager van de wijk,” aldus Van Loon. Geparkeerde auto’s zouden het zorgvuldig opgebouwde natuurlijke beeld in de wijk verstoren. Daarom krijgen die een plek in, onder of tussen de woningen. De collectieve parkeervoorzieningen worden ‘ingepakt’ in het landschap met een plek in de grond of achter een dijk.
Als beeldbepalend ontmoetingspunt midden tussen de deelgebieden dient straks de te herrijzen buitenplaats Oostbos met het omliggende park. “Het 17de-eeuwse landgoed wordt op 21ste-eeuwse wijze opnieuw vormgegeven als gezamenlijk forum voor duurzame voorzieningen en sociale activiteiten,” blikt Van Loon vooruit. Aan de historische waarde van deze oude plek aan de Vliet wordt eer gedaan. “Het Romeinse kanaal van Corbulo, dat door het gebied loopt, krijgt een centrale plaats in het plan. Dieper gelegen prehistorische resten blijven behouden door ‘archeologisch vriendelijk’ te bouwen.”
Start verkoop Vlietvoorde
In het voorjaar van 2021 staat de start van de verkoop van Vlietvoorde gepland. In het daaropvolgende najaar hoopt BPD de bouw aan te vangen. “Er is grote belangstelling voor de woningen,” zegt Van Loon desgevraagd. Exacte prijzen en woonoppervlakten zijn nog niet bekend. “Die zijn afhankelijk van de uitwerking van de woningontwerpen. Maar de prijzen zullen vanaf circa 550.000 euro zijn.”
Meer informatie: www.nieuwbouw-vlietvoorde.nl
Dit artikel uit onze nieuwbouwspecial wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.