ShoppingNight in kerstsferen: mode, jazz en koetsen in binnenstad

Na dertien edities in de zomer, is er nu een winterse ShoppingNight. Op vrijdag 16 december is de binnenstad het decor van modeshows, pittoreske koetsritten, jazzoptredens en meer.

Door

Een fashionshow in de buitenlucht midden in de winter? Jazeker. Op vrijdag 16 december staat op de Grote Marktstraat een podium met een catwalk waar verschillende winkels en merken, waaronder de Bijenkorf, C&A en Wellensteyn, hun winterse collecties tonen. Goed nieuws dus, voor wie op zoek is naar een nieuwe trui, donsjas, sjaal of muts. De modeshow maakt deel uit van ShoppingNight, een winkelevenement waarvan de afgelopen dertien edities steevast in de zomer plaatshadden.

“Maar nu komt er voor het eerst een wintervariant,” vertelt organisator Daphne Wray-Browne van Marketing Haagse Binnenstad. “De afgelopen twee jaar konden wij in verband met corona geen ShoppingNights organiseren. Om dit een beetje goed te maken, hebben wij vrij ‘last minute’ besloten om een wintereditie op poten te zetten. En eerlijk gezegd: ik vind dat het evenement goed in deze tijd van het jaar past. De binnenstad is prachtig verlicht met duizenden kerstlichtjes, ondernemers hebben veel aandacht besteed aan het mooi decoreren van hun etalage. Het is daarom een uitgelezen moment om te gaan winkelen in de binnenstad. En je kunt je dus eerst laten inspireren door een kijkje te nemen bij de catwalk.”

Etalages

Tijdens ShoppingNight zijn de warenhuizen en de meeste andere winkels open tot 21.00 uur. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Black Friday gaat het bij dit evenement niet om ‘dikke vette kortingen’, legt Wray-Browne uit.

“Het doel is niet ordinair koopjesjagen, maar juist om te genieten van de mooie binnenstad tijdens het winkelen. We willen juist laten zien dat shoppen een mooie beleving is. Je kunt je kerstinkopen ook online doen, maar dan zit je maar saai achter je laptop. Ik zeg: gun jezelf een mooie ervaring en ga de stad in. Daar is het gezellig en staan ondernemers klaar om je te helpen. Winkelen wordt uitgaan. Je kunt naar de kroeg of het theater, maar je kunt ook naar de winkelstraten en genieten van de mooie verlichtingen en etalages.”

Jazz tijdens Shopping Night

Om het winters winkelen nog sfeervoller te maken, organiseert Marketing Haagse Binnenstad speciale activiteiten in het centrum. Zo zijn er – naast de fashionshows – op het podium op de Grote Marktstraat een aantal muzikale optredens van Jazz en Route, een pop-up jazzfestival dat eveneens op 16 (en 17) december neerstrijkt in de Haagse binnenstad. Verder rijden er verlichte koetsen door het centrum. Hiermee kunnen bezoekers reizen tussen het winkelgebied rond de Grote Marktstraat en het Tournooiveld, waar een van de ingangen van de Royal Christmas Fair is.

Verder zijn er haltes op de hoek van de Heulstraat en de Kneuterdijk, de Dagelijkse Groenmarkt en de kop van de Grote Marktstraat. “Er is plek voor tien personen in de koets. Een rit is gratis,” vertelt Wray-Browne. Het gaat om verlichte paardenkoetsen, zoals die bijvoorbeeld ook door Wenen rijden.

Kerstmuziek

Ook na de ShoppingNight, in de week voor kerst, valt er tot in de late uurtjes meer dan normaal te beleven in de binnenstad. Zo zijn van maandag 19 tot en met vrijdag 23 december de meeste winkels open tot 21.00 uur, in plaats van 18.00 uur. “Ook staat er in de Grote Marktstraat de hele week een toren met daarin een dj die non-stop kerstmuziek draait,” besluit Wray-Browne.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 15 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van