‘Omar Munie krijgt geen financiering voor De Rijnstroom’

Tassenontwerper Omar Munie krijgt de omstreden aankoop van het pand De Rijnstroom op het Noordeinde volgens het zakenblad Quote niet rond.

Door

Tassenontwerper Omar Munie krijgt de omstreden aankoop van het pand De Rijnstroom op het Noordeinde volgens het zakenblad Quote niet rond. De Rabobank en ING zouden hem geen financiering willen verstrekken. Munie zelf ontkent dat er problemen zijn.

Aan de rel rond de verkoop van De Rijnstroom komt geen einde. Dit voorjaar werd het monumentale pand op het Noordeinde, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, met tussenkomst van de gemeente onderhands gegund aan Munie.

De vraagprijs van bijna 1,7 miljoen euro duidde volgens kenners op een voorkeursbehandeling. Want het pand zou 3 miljoen euro waard zijn. Dat leidde tot verontwaardiging in de gemeenteraad, in vastgoedkringen en bij ondernemers. Nu blijkt volgens Quote uit vertrouwelijke stukken die het zakenblad in handen heeft dat de koop niet doorgaat. Dit zou zijn omdat de Rabobank en ING de ontwerper geen financiering verstrekken.

Munie zou slechts 50.000 euro aan eigen middelen hebben. ING zou zijn afgehaakt. En de Rabobank zou meer onderzoek willen doen vanwege ethische bezwaren tegen een samenwerking met ‘obscure investeringsinstellingen’ uit de emiraten.

 

Ik weet niet waarom mensen dit doen, ik heb niets te verbergen.
Omar Munie (tassenontwerper)

 

Omar Munie ontkent dat er sprake is van financieringsproblemen. “Ik ben met beide partijen nog steeds goed in gesprek en ik heb er vertrouwen in dat de financiering rondkomt. En dat ik met geldschieters uit de emiraten werk, is ook niet waar.”

Belastingadviseur

De tassenontwerper is dan ook verbaasd over het bericht van Quote. “Ik weet niet waarom mensen dit doen. Ik heb niets te verbergen.” Desgevraagd heeft hij wel een vermoeden uit welke hoek de geruchten afkomstig zijn. “Er is een belastingadviseur met wie ik zou gaan werken. Maar die wilde dat ik een groot bedrag vooruit betaalde. Dat heb ik niet gedaan.”

Het pand De Rijnstroom op het Noordeinde.

Het pand De Rijnstroom op het Noordeinde. (DHC)

Beide banken laten weten richting de pers geen uitspraken te doen over specifieke klanten. Op de vraag of samenwerking met dubieuze investeerders in het algemeen een reden kan zijn voor de Rabobank om geen financiering te verstrekken, zo antwoordt de woordvoerder. “We zijn in z’n algemeenheid zorgvuldig in het verstrekken van leningen. Daarbij kijken we naar alle risico’s.”

‘Omar Munie heeft een van zijn medewerkers afgeluisterd’

Verder is saillant aan het bericht van Quote dat ingewijden op basis van tapes tegenover het blad verklaren dat Munie een van zijn medewerkers heeft afgeluisterd. Het zou gaan om geluidsopnames van een gesprek met De Telegraaf-journaliste Marieke van Essen. Zij schreef als eerste over de aankoopdeal.

“Die tapes bestaan niet,” aldus Munie. Na overleg met zijn advocaat besloot Munie geen juridische stappen te ondernemen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van