Maya Meijer ontwikkelt landgoed met verspreid liggende woonwijkjes

Ontwikkelaar Meyer Bergman maakt van het terrein van Schakenbosch in Leidschendam een landgoed met verspreid liggende woonwijkjes. “Het blijft een openbaar park.”

Door

Groen is het er vooral. Een ideale omgeving voor de geestelijke gezondheidszorg, die de instelling Schakenbosch hier, aan de noordelijke rand van Leidschendam, ooit bood. Verspreid tussen de bomen staan kleinere en grotere paviljoens en zelfs een kerk uit de tijd van de wederopbouw. Maar al lang geleden is de laatste dienst er gehouden; de patiënten zijn vertrokken.

Schakenbosch heet nu Landgoed Voorlei, een combinatie van Voorschoten en Leidschendam. Het wordt ontwikkeld tot woningbouwlocatie door Meyer Bergman Erfgoed Ontwikkeling, het bedrijf van de Wassenaarders Maya en Ton Meijer-Bergmans. Dan is het maar even de vraag wat er over een paar jaar van de groene oase over is. “Nee, nee,” zegt Maya Meijer, die we ontmoeten in haar huis in Wassenaar, “het blijft groen. De uitstraling blijft die van een landgoed. De meeste bestaande gebouwen blijven staan, de kerk ook, en worden opgenomen in nieuwbouw. Voorlei blijft bovendien een openbaar park. We moeten een aantal oude populieren kappen, dat kan niet anders. Maar we gaan er wel zeshonderd lindebomen planten.”

Paleis Soestdijk is van Maya Meijer

Maya Meijer verwierf landelijke bekendheid door Paleis Soestdijk aan te kopen. Paleis, landgoed en dertig bijbehorende gebouwen worden nu herontwikkeld. Meyer Bergman won de tender met een bod van 1.750.000 euro.

Maya Meijer. Foto: Art of Living, Jurrit van der Waal

“Een dubbeltje per Nederlander. Dat ideetje kwam van de staf van de Westergasfabriek. We zijn er nu volop bezig. De marechausseekazerne, die ook op het terrein staat, vervangen we door woningbouw en van de opbrengst betalen we de rest. In het paleis komt ‘Made By Holland’, een presentatie over het innoverend vermogen van Nederland. We willen daar laten zien wat Nederland te bieden heeft op het gebied van gezondheidszorg, voedsel en water.”

 

We moeten een aantal oude populieren kappen, dat kan niet anders. Maar we gaan er wel zeshonderd lindebomen planten.
Maya Meijer

 

Maar in het Haagse waren en zijn Meijer en haar echtgenoot al veel langer bekende gezichten. Hij leidde jarenlang de internationaal opererende MAB, die in Den Haag onder meer De Resident, de ministeriewijk rond het Muzenplein, ontwikkelde. Zij was jarenlang directeur van Den Haag Sculptuur, dat de zomerse beeldenexposities op het Lange Voorhout organiseerde (‘Jammer dat dat evenement er niet meer is’). Ze verkochten de MAB in 2004, maar hielden toen één ingewikkeld project aan: de Westergasfabriek in Amsterdam.

Pauw en Jinek

“Een heel bijzonder, historisch complex,” vertelt Maya Meijer niet zonder trots. “Best ingewikkeld om daar iets van te maken, maar met medewerking van de gemeente is dat gelukt. Het is nu een belangrijk cultureel centrum. De oude gashouder is verbouwd tot auditorium. Vanuit de studio’s die er zijn ingericht wordt onder meer dagelijks De Wereld Draait Door uitgezonden. Maar ook Pauw en voorheen Jinek.”

Je kunt wel zeggen dat we door de Westergasfabriek de smaak te pakken hebben gekregen om erfgoed te gaan herontwikkelen. We hebben ook meegedongen naar de herontwikkeling van de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Die opdracht is jammer genoeg naar een andere partij (IQNN Development en Syntrus Achmea, red.) gegaan.”

‘Perfecte plek’

Terug naar Voorlei. Een site en een brochure bieden een indruk van de transformatie die de voormalige inrichting moet ondergaan. Veel mooie woorden natuurlijk. ‘Rust’, ‘ruimte’, ‘comfort’, ‘genieten’, en ‘de perfecte plek voor mensen bij wie kwaliteit voorop staat’. Maar wat gaat er precies gebeuren?

 

In totaal komen er 325 woningen, in verschillende categorieën.
Maya Meijer

 

Meijer: “De huidige indeling met wegen, paden, groen en water blijft intact. We gaan de bestaande gebouwen omvormen tot woningen en op die plekken ook nieuwe huizen bouwen. In totaal komen er 325 woningen, in verschillende categorieën: appartementen, een soort hofje, villa’s in het groen en herenhuizen. Alles in het midden- en duurdere segment. Het deel van het oude Schakenbosch met de kerk wordt een verpleeghuis.” De verschillende deelgebieden dragen namen als: ‘Duivenhof’, ‘Pauwentuin’ en ‘Vlietzicht’.

Meyer Bergman en bouwer Kondor Wessels gaan werken met verschillende architecten. Dat zijn Peter Bovijn uit Brugge, Wiel Arets (Heerlen), het Haagse bureau Braaksma & Roos, oud-rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en de landschapsarchitecten van West 8. Meijer: “Zij ontwerpen ieder een deelgebied. Daardoor wordt het een afwisselend geheel. Het is opnieuw een ingewikkeld project, maar de vaart zit er nu wel in. Ik verwacht dat de huizen worden opgeleverd tussen 2022 en 2026.”

Maar nu is het nog rustig op Voorlei. Er komt een jogger langs en in de verte doemt een wandelaar met hond op. De gebouwen staan als het ware te snakken naar een tweede leven. En ook het park kan wel een opknapbeurt gebruiken. Dat staat allemaal te gebeuren. Dat heeft natuurlijk wel een prijs: er komt steen bij. Maar in het geval van Voorlei blijft er dan nog een heleboel groen over.

De redactie van DHC biedt u dit verhaal uit onze nieuwbouwspecial gratis aan. Wilt u meer lezen of meer weten over de krant DHC? Koop dan nu Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van