‘De Big V Store, eerste veganistische warenhuis ter wereld’

Als het aan Martha Visser ligt, opent ze eind volgend jaar de Big V store: het eerste veganistische warenhuis ter wereld. Niet in New York of in Londen. Nee, hier in de Haagse binnenstad. “Het voormalige Marks & Spencer-pand zou het mooist zijn, al ben ik blij met minder,” vertelt de in Harlingen geboren blondine die door een date aan deze stad bleef plakken.

Door

Het veganistische warenhuis Big V Store zal tenminste 750 vierkante meter beslaan, zodat er naast een uitgebreid assortiment aan onder meer kleding, schoenen, tassen, make-up en accessoires ook een restaurant en supermarkt in passen. Met het warenhuis tilt Visser de keuze voor consumenten naar een hoger niveau door dierenleedvrije en duurzame producten aan te bieden. “Plastic wil ik zoveel mogelijk vermijden. En daar waar dat niet te kan, krijgen klanten de mogelijkheid het plastic terug te brengen. Wij recyclen het en sturen het terug aan de fabrikant.”

Big V Store

Alle voedingsresten van het restaurant gaan naar de AVR-terminal op de Binckhorst die biomassa omzet in brandstof. Overal in de Big V Store staan en hangen planten, zodat de lucht gezuiverd wordt. “Een gezonde leefomgeving is belangrijk voor de klant en voor mijn werknemers.” Visser, die een tijdje Wajong-coach is geweest, wil graag mensen opleiden. “Mensen die, zoals het heet, een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, Wajong-jongeren, maar ook dames die uit de gevangenis komen, kunnen hier omgeschoold worden tot kok of ober.”

Al jarenlang is de 36-jarige ondernemer bezig met haar plan. “Acht jaar geleden woonde ik nog in Friesland en bestierde ik het eco-online warenhuis Pink & Green,” vertelt ze in De Kantine van Bleyenberg aan de Grote Markt. “Alles liep op rolletjes, totdat ik twee jaar later ernstig ziek werd van antibiotica en slechte voeding. Ik besefte dat ik gezonder moest gaan leven. Ik probeerde e-nummervrije producten, maar dat vond ik te heftig. Toen ben ik overgestapt op biologisch, vervolgens vegetarisch en uiteindelijk ben ik bij veganistisch voedsel uitgekomen. Daarna was ik er voor mijn gevoel. Mijn lijf was weer gezond.” Pink & Green was inmiddels doorverkocht en Visser zinde op een nieuw plan. Maar niet in Harlingen. Harlingen benauwde haar.

 

Waar ik vandaan kom, heb je geen EkoPlaza, geen conceptstore van de Vegetarische Slager
Martha Visser

De Plekkenmakers

 

EkoPlaza

Er was een leuke man die haar naar Den Haag bracht. “Met hem is het niks geworden, maar deze stad kon ik niet meer uit mijn gedachten zetten. Waar ik vandaan kom, heb je geen EkoPlaza, geen conceptstore van de Vegetarische Slager, maar ook geen art deco of multiculturele samenleving. Ik vond het hier fijn. Anders. Elke vezel in mijn lijf zei: hier hoor je thuis.” En alsof het zo moest zijn, vond ze in vier dagen tijd een woonplek en een baan als assistent-bedrijfsleider bij EkoPlaza.

Totdat het even minder ging met de biologische supermarkt en Visser er als eerste weer uit moest. Ze werd werkloos én dakloos. “Mijn huisgenoot ging op wereldreis en vergat me daarover in te lichten.” Een WW-uitkering kon ze niet aanvragen zonder vast adres. “Ik kom uit een ondernemersgezin, dit was voor mij een totaal nieuwe wereld.” De gemeente wilde haar niet als dakloze aanmerken, omdat ze nog geen drie jaar in de stad woonde. “Er werd gesuggereerd dat ik maar terug naar Friesland moest, maar dat wilde ik niet.” Visser bedacht een persoonlijke crowdfundingsactie, zodat ze een kamer kon huren en daarmee een uitkering kon aanvragen.

 

Koks van mij staan te juichen als er vegetarische en veganistische gasten binnenkomen
Jonnie Boer

De Librije

Een actie die haar zowel kritiek als bewondering opleverde. Maar vooral ook ervaring met die wereld. Om haar huidige droom te verwezenlijken heeft ze opnieuw een crowdfundingscampagne op poten gezet. Dit jaar wil ze online, daarna moet er een fysiek warenhuis komen. Visser biedt leuke tegenprestaties voor haar donateurs. Wie 85 euro stort, krijgt een negendelige vegan make-upbox van Inika, bij 150 euro ontvangt de gever een paar gympen van ananasbladeren, en wie 1000 euro of meer doneert, mag aanschuiven bij De Librije in Zwolle voor een all-in vegan zevengangendiner.

“Mensen denken bij vegan vaak aan saaie gerechten, maar voor Jonnie Boer is veganistisch koken een feest. “Koks van mij staan te juichen als er vegetarische en veganistische gasten binnenkomen,” vertelde hij haar. Visser is sowieso van plan om het restaurant uit te besteden. “Mijn ouders zitten in de horeca en ik weet hoe zwaar dat werk is. Ik ken mijn grenzen.” Stiekem hoop je dat er een Haagse Jonnie Boer opstaat. Dat zou pas echt baanbrekend zijn: een veganistisch warenhuis met een sterrenrestaurant. Visser is er klaar voor, nu Den Haag nog.

Meer informatie: www.bigvstore.com

Bekijk meer van