Eten we straks alleen nog maar zoute aardbeien?
Het Nutshuis komt met het All About Food Festival, over klimaat en eten. De grond verzilt en dat zorgt voor problemen.
“Het is goed mogelijk dat we over een paar jaar alleen nog maar zilte aardappels eten. Of misschien wel zoute aardbeien,” vertelt Mirjam Zweers, programmeur van het ‘All About Food Festival’ en hoofd programmering van Het Nutshuis. Samen met haar buren – dertien andere non-profitorganisaties in Het Nutshuis – houdt ze voor de tweede keer een festival rondom eten. Deze keer: de gevolgen van klimaatverandering op ons voedsel. En hoe daarmee om te gaan.
Een van de belangrijkste oorzaken die de bestaande voedselproductie wereldwijd in gevaar brengen, is de temperatuurstijging. Zweers: “Je kunt de veranderingen naar je hand zetten door bijvoorbeeld zoetwater op te slaan, maar je kunt ook nadenken over alternatieven. Misschien moet het traditionele landbouwsysteem wel op de schop.”
Food for thought
Tijdens de talkshow ‘Food for thought’ op donderdag 4 oktober worden deze en andere ontwikkelingen besproken. Aan tafel zitten meteoroloog Diana Woei, wijnbouwer Tycho Vermeulen, plantenfysioloog en gewasonderzoeker Greet Blom en milieuwetenschapper Henri de Ruiter.
‘Niet vreemd opkijken als we straks het driedubbele betalen voor een pintje’
De verzilting van de grond, een van de grootste problemen van klimaatverandering, zal zeker ter sprake komen. Zweers: “Afrika heeft al zeventig miljoen hectare verzilte grond. Over twaalf jaar zal in Nederland 3,5 procent van de totale grond verzilt zijn. En op zo’n zoute grond is reguliere landbouw lastig. Groenten of planten die onder de grond groeien, worden schaarser en krijgen dus een zouter smaakje.” Door aanhoudende droogte in Amerika kwam in 2016 de hopoogst in gevaar. Wat grote gevolgen had voor de productie van bier. “We moeten niet vreemd opkijken als we straks het driedubbele betalen voor een pintje.”
Je zou er bijna somber van worden: zoute aardbeien, duur bier. Maar het is volgens Zweers maar net hoe je er tegen aankijkt. “Je kunt je aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Waarom zouden we de velden niet net als in de Provence volplanten met lavendel? Het zou een nieuw exportproduct voor Nederland kunnen zijn. En wat denk je van wijn? Niet voor niets hebben we Tycho Vermeulen uitgenodigd. Hij is de initiator van de Haagse Stadswijngaard. Het weer in 2018 leverde een superoogst op. Tijdens de talkshow kun je het zelf proeven.”
Het Nutshuis
Het is niet verwonderlijk dat juist Het Nutshuis een programma over klimaat en eten maakt. “Wij zijn erg met duurzaamheid bezig. Op onze daken liggen zonnepanelen en het speciale waterreservoir in de vijver is zo ingenieus dat studenten van de TU Delft er speciaal voor langskomen.” In de stadstuin met biologische fruit- en notenbomen staan ook bijenkasten. “De opbrengst is tot nu toe net te weinig om te verkopen, meestal geven we de honing weg.”
De producten uit de moestuin zie je bij restaurant Juni Café – ook gelegen aan de Riviervismarkt 5 – weer terug op je bord. Voor het festival verzorgen medewerkers van het Juni Café samen met mensenrechtenorganisatie Justice and Peace op 3 oktober een storytelling-diner waarin het leven en werk van journalistes uit Colombia en Venezuela centraal staan. Tijdens hun verhalen proef je combinaties van hun gastronomische thuishavens.
Zelfs tussen de stoeptegels vind je soms eetbare planten of kruiden
All About Food
Proeven doe je ook tijdens ‘All about food for kids’ op zaterdag 6 oktober. Kinderen van vier tot en met twaalf jaar kunnen die middag klimaatvriendelijke alternatieven voor vlees ontdekken. Zweers: “Zoals zeewier of gedroogde wormen.” Te experimenteel? Op het programma staat ook wildplukwandeling. Vanaf Het Nutshuis maak je een wandeling door de stad. “Zelfs tussen de stoeptegels vind je soms eetbare planten of kruiden die je voor een maaltijd kunt gebruiken. Nee, we gaan ze niet bereiden bij terugkomst, het is puur kijken en leren.”
De dochter (4) van Zweers moet er ook aan geloven. Haar neemt de programmeur zeker mee naar het festival. Grinnikend: “Ze is een complete carnivoor. Als het aan haar ligt, eten we elke dag vlees. Het is goed als ze meekrijgt dat kippen en koeien het milieu belasten. En ook niet altijd een fijn leven hebben. Maar Zweers denkt niet dat worstjes en kippenpootjes na het festival tot de verleden tijd behoren. “Kinderen lusten niet alles wat je ze voorschotelt. Vaak ben je als ouder al blij als ze überhaupt iets willen eten.”
All About Food Festival, woensdag 3 t/m zaterdag 6 oktober, Het Nutshuis, Riviervismarkt 5. Meer informatie: www.nutshuis.nl/all-about-food-festival