‘Je mag wel klanten zich lam laten zuipen, maar geen vertier bieden’

Een café met gokkasten mag niet laagdrempelig zijn en dat zijn ze volgens de wet wel als er te veel activiteiten plaatsvinden, zoals darten. Den Haag blijkt strenger te handhaven dan andere steden, tot ongenoegen van Haagse dartcafés. “Dit is gewoon ondernemertje pesten.”

Door

Verboden: meer dan drie dartborden, biljarttafels of sjoelbakken in een café met gokkasten. Eigenaren van dartcafés in Den Haag worden op de vingers getikt door de gemeentelijke handhavers, omdat ze in strijd handelen met de Wet op de kansspelen (Wok).

Marius van der Kleij van dartcafé Goudenregenbar vindt de regel absoluut geen schot in de roos. “Ik moest hierdoor van vijf naar drie dartbanen waardoor ik een aantal dartteams moet teleurstellen.”

Het dartcafé wordt volgens het landelijke Speelautomatenbesluit uit 2000 dan te laagdrempelig. Gokkasten mogen alleen op hoogdrempelige locaties worden geplaatst. Op grond van de Wet op de kansspelen wordt onder een hoogdrempelige inrichting verstaan: een inrichting met Drank- en Horecawetvergunning waar het café- en restaurantbezoek op zichzelf staat en waar geen andere activiteiten plaatsvinden waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend.

 

Dit is duidelijk bedacht door iemand die nooit in de kroeg is geweest.
Klant van dartcafé De Kroon

 

Daarnaast moeten deze activiteiten gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder. Als laagdrempelige activiteiten, zoals biljarten en darten, wel een zelfstandige betekenis krijgen (een zelfstandige stroom bezoekers trekken), moet de inrichting als laagdrempelig in de zin van de Wok worden gekwalificeerd. “Wat een onzinregel,” stelt de eigenaar van het dartcafé in de Goudenregenstraat. De gokkasten eruit? “Mijn gokkasten zijn een belangrijke inkomstenbron en veel klanten komen hier speciaal voor naar de Goudenregenbar. Bovendien is mijn huisbaas eigenaar van de gokkasten.”

Advocaat van dartcafé

Denish Mathoera van Café De Kroon in de Newtonstraat kampt met hetzelfde dilemma, ook hij moest op het stadhuis verschijnen omdat hij vijf ‘spellen/activiteiten’ in zijn café heeft: twee biljarttafels en drie dartborden. “Ik moest er heel erg om lachen toen ik dit hoorde. Dit is toch te zot voor woorden? Het slaat toch nergens op? Je mag wel klanten zich lam laten zuipen aan de bar, maar geen vertier bieden.”

In De Kroon kan vanwege de indeling van de ruimte ook maar één activiteit per keer plaatsvinden: darten of biljarten. “Dit is duidelijk bedacht door iemand die nooit in de kroeg is geweest,” zegt een klant. Mathoera heeft ondanks de tik op z’n vingers wel een nieuwe vergunning voor zijn gokkasten gekregen. “Ik heb er een advocaat op gezet. Voor mij heeft dit grote gevolgen. Klanten komen voor het darten, biljarten en gokken. Dit is gewoon ondernemertje pesten.”

Onbegrip

Ralf Sluijs, raadslid van Groep de Mos en portefeuillehouder horeca, windt zich ook stevig op over deze regelzucht. “Welk probleem lossen we hiermee op? Dat is de kernvraag die ik altijd stel. Ik snap oprecht niet wat deze maatregel uithaalt.” “Veel collega’s weten überhaupt niet van de regel af,” volgens Goudenregenbar-eigenaar Van der Kleij.

 

In Brabant en zelfs in Delft heb je cafés met wel meer dan drie dartbanen en twee gokkasten. Daar kan het wel.
Marius van der Kleij (Goudenregenbar)

 

Een woordvoerder van de Kansspelautoriteit wijst naar de wet en stelt dat hierin nou eenmaal bepaald is dat vanaf drie biljarttafels wordt gesproken van een laagdrempelige inrichting.

Dat dit in de praktijk ruimer wordt geïnterpreteerd, vindt de woordvoerder begrijpelijk: “Het staat gemeenten vrij om hierop te handhaven en grenzen te stellen.” Van der Kleij ergert zich eraan dat er lukraak wordt gehandhaafd. “Gelijke monniken, gelijke kappen. In Brabant en zelfs in een gemeente als Delft heb je cafés met wel meer dan drie dartbanen en twee gokkasten. Daar kan het wel. Met dit soort futiliteiten maak je ondernemers kapot.”

Sport- en spelstad

De Goudenregenbar is het thuishonk van topdarter Raymond van Barneveld en heeft 37 teams in huis. “Den Haag wil zich profileren als sport- en spelstad. Dan is dit echt niet te begrijpen,” aldus Van der Kleij. Vanwege de kosten is het voor de Goudenregenbar en De Kroon geen optie om de gokkasten en het spelgebeuren te combineren door het plaatsen van een wand. De enige manier is verhuizen naar een andere locatie. Raadslid Sluijs vindt de situatie onbegrijpelijk: “Er moet iets veranderen: dat is duidelijk.”

“Wij voeren uit wat er in de wet is vastgelegd,” zegt een gemeentewoordvoerder. “Bij horecacontroles worden allerlei aspecten meegenomen, en inderdaad wordt ook hiernaar gekeken. Uit de jurisprudentie blijkt dat bij meer dan drie biljarttafels, dartborden et cetera mag worden aangenomen dat die activiteiten een zelfstandige stroom bezoekers trekken. De inrichting is dan laagdrempelig, waardoor het plaatsen van kansspelautomaten op grond van de Wok verboden is.”

 

Standaardportret
Bekijk meer van