Haagse huizenprijzen dalen verder

De huizenprijzen in de regio Den Haag zijn verder gedaald. Het afgelopen kwartaal lag de gemiddelde verkoopprijs 5,6 procent lager dan in de zomer.

Door

Dit meldt makelaarsbond NVM. Het gaat om voorlopige cijfers, gebaseerd op rapportages van aangesloten makelaars. Die suggereren dat de woningprijzen voor het tweede kwartaal op rij stevig zijn gedaald. In Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer betaalden kopers 5,6 procent minder dan in het derde kwartaal.

Het gemak waarmee verkopers tot voor kort hun huis verkochten, is verleden tijd. Gemiddeld duurt de verkoopperiode nu 34 dagen (tegenover 24 dagen een jaar geleden). En dat zijn de woningen die wél verkocht werden. Steeds meer huizen staan namelijk langdurig in de etalage. Eind december stonden in de regio tweeduizend woningen te koop, ruim twee keer zoveel als een jaar eerder. Gemiddeld staan ze al 62 dagen op Funda.

 

In Den Haag werd van bijna één op de drie woningen de vraagprijs verlaagd

 

Geen wonder dat van veel huizen de vraagprijs wordt verlaagd. In Den Haag was dat zelfs in bijna één op de drie gevallen zo, meldt de NOS op basis van aankoopmakelaardij Walter Living.

Het afgelopen halfjaar is de wind op de woningmarkt omgeslagen. In oktober rapporteerde de NVM al een prijsdaling in de Haagse regio van 6,9 procent. De afgenomen interesse hangt samen met de gestegen hypotheekrente. Kopers kunnen hierdoor minder lenen van de bank en dus minder bieden. Nu de woningmarkt afkoelt, is overbieden niet langer de norm in Den Haag. Nog maar 40 procent van de woningen gaat boven de vraagprijs weg, ziet de NVM.

Huurprijzen stijgen

De huurmarkt volgt deze trend overigens niet. In Den Haag blijft de gemiddelde huurprijs per vierkante meter stijgen, meldt verhuurplatform Pararius. In de vrije sector betalen nieuwe huurders nu gemiddeld 17,85 euro per vierkante meter. Het huuraanbod is mager. Afgelopen kwartaal kwamen in de stad maar 1454 woningen vrij voor nieuwe huurders. Een halfjaar eerder waren dat er nog 2471.

Later zullen het CBS en het Kadaster de exacte cijfers over de prijsontwikkeling op de huizenmarkt publiceren. Die zijn completer en betrouwbaarder dan de NVM-cijfers, al geven ze wel een minder actueel beeld (het Kadaster registreert pas als een koopakte door een notaris is gepasseerd, doorgaans enkele maanden na de koopovereenkomst).

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van