Full ‘VR-Escape Room’: Huxley redden en ontsnappen uit 3D-wereld

In de Binckhorst komt de eerste ‘Full Virtual Reality Escape Room’, waarbij je je in een race tegen de klok volledig in een andere wereld waant. VR is de toekomst, denken de initiatiefnemers.

Door

Een simpele, lege kamer. Vier kale muren. “Ga maar in die spotlight staan,” wijst Tim naar een bundel licht in het midden van de ruimte. Je krijgt een rugzak met laptop omgebonden, krijgt een Virtual Reality-bril en een koptelefoon op, en consoles in beide handen. Het licht in de kamer gaat uit, het spel in een 3D-wereld kan beginnen.

In de Binckhorst is het vanaf komende maand mogelijk om een ‘(Full) Virtual Reality Escape Room’ te spelen bij Amaze Escape Events. De eerste escape room in Nederland waar je je vollédig – het hele spel lang – in een andere wereld bevindt, aldus de makers. De overeenkomst met een reguliere escape room is het doel: samen met je team in een race tegen de klok op tijd ontsnappen door middel van het oplossen van puzzels. Maar verder is alles anders.

Dit verhaal speelt zich af in de toekomst. Samen met je teamgenoten sta je op een platform. Boven je hangt Huxley, een buitenaards wezen dat gered moet worden. Om je heen zijn eindeloze omgevingen. Vergezichten zo ver je kunt kijken. Als je je over de rand van het platform buigt, word je duizelig van de diepte. Verschillende buisjes met kleuren moeten zo snel mogelijk in machines worden geklikt, codes moeten worden gekraakt en stenen in de diepte kapotgegooid, en dat in vijf verschillende werelden.

Virtuele high five

Vijf jaar geleden openden Tim Keijzers en Adam Kondor hun eerste escape room op de Binckhorstlaan. Het was een van de eerste kamers in Nederland en ook nu loopt het tweetal weer voorop. Twee jaar terug kwamen ze in contact met een Duitse escape room waar ze gebruikmaakten van Virtual Reality (VR). “Toen hadden we voor het eerst een moment dat we volledig vergaten dat we een spel aan het spelen waren en echt meegezogen werden in die wereld,” aldus Kondor, die zich al langer verdiepte in VR.

 

Foto's: DHC/Winish Chedi

 

De Duitsers werden hun partners en het spel van daar werd hier geïmplementeerd en bijgeschaafd voor de hier beschikbare ruimtes. “Het ontwerpen van een videogame is echt vakwerk. Maar we geloofden in het succes en waren bereid om te investeren,” aldus het tweetal.

Een team dat speelt bestaat uit maximaal vier personen. Na het kiezen van een karakter kan het spel beginnen. Samen met je teamgenoten sta je op een platform, neem je de lift en los je puzzels op. Je communiceert via de koptelefoon. Waar je teamgenoten zich daadwerkelijk bevinden, is onduidelijk. Een high five werkt alleen virtueel, in het ‘echt’ voel je geen hand. Laat je een buisje vallen, dan kun je dit weer opvangen door met de consoles te bewegen. De bewegingen gaan moeiteloos en reageren direct op de ‘echte’ armbewegingen.

Toekomst voor de Escape Room

Ook de ruimte is groot genoeg. Op het moment dat je bij een doolhof aankomt, ren je rondjes door de ruimte, zonder een muur tegen te komen. Keijzers: “Als je bijna tegen een muur aan zou botsen, komt er een lichtblauw raster in het scherm als waarschuwing.”

De rest van de maand wordt er nog proefgedraaid met het spel om de afmetingen en instellingen van de sensoren zo goed mogelijk af te stellen. Hoewel het raster niet storend is, willen de makers het zo veel mogelijk voorkomen. Keijzers denkt dat bezoekers verbaasd zullen zijn over de mogelijkheden: “Veel mensen denken dat VR nog niet daar is waar het moet zijn. Ze weten niet hoe ver het al is en dat je echt totaal vergeet dat het geen echte wereld is.”

 

‘Als je bijna tegen een muur aan zou botsen, komt er een lichtblauw raster in het scherm’
Tim Keijzers

 

De toekomst zien ze volledig in het VR en om die reden gaat Amaze Escape Events uitbreiden. De escape rooms in de Binckhorst blijven behouden en er komt een tweede vestiging in de Torenstraat, in het centrum, waar VR verder tot ontwikkeling komt.

Met een escape room – ze hopen elk jaar een nieuwe game te kunnen lanceren – maar ook met arcade-achtige spellen. Op een Bounty-eiland met pijl en boog ballonnen uit de lucht schieten, bijvoorbeeld. “We geloven dat hier de toekomst ligt,” aldus Keijzer. Bijkomend voordeel van de escape-roomvariant? “Tot op heden was VR altijd een individuele ervaring. Nu is er voor het eerst de mogelijkheid om de ervaring te delen met teamgenoten.”

De (Full) Virtual Reality Escape Room is vanaf 5 september open voor boekingen. Voor vier personen betaal je 120 euro. Meer informatie: www.amazevr.nl

Standaardportret
Bekijk meer van