15-jarig jubileum Voedselbank Haaglanden: Feest met een dubbel gevoel

Voedselbank Haaglanden bestaat vijftien jaar en dat werd vorige week vrijdag gevierd met een symposium voor alle vrijwilligers en andere betrokkenen. Maar moeten we blij zijn dat de Voedselbank al zo lang bestaansrecht heeft?

Door

Het is vol in het Atrium van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Haastig worden stoelen bijgeschoven zodat iedereen een zitplek heeft. Voedselbank Haaglanden draait uitsluitend op onbetaalde vrijwilligers. Er zijn wekelijks zo’n 140 mensen betrokken, vertelt voorzitter Hendrik Beelen vrijdag bij de opening van het symposium ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan.

“Ik wist niet dat er zoveel mensen begaan zijn met mensen die het minder hebben. Er is een onuitgesproken eensgezindheid onder de vrijwilligers.”

Het gaat goed met de Voedselbank, ziet hij. “We zijn een bloeiend logistiek bedrijf. Het is een hechte gemeenschap van vrijwilligers. Het is me de afgelopen jaren opgevallen dat we een goede reputatie hebben. We worden gezien als een eerlijke organisatie.” Toch zijn er volgens Beelen ook wensen en zorgen. De Voedselbank Haaglanden is namelijk dringend op zoek naar een nieuw onderkomen.

De locatie waar het distributiecentrum van de Voedselbank nu gevestigd is, op de Boomaweg in Den Haag Zuid, moet wijken voor nieuwbouw. Formeel moet de organisatie het pand over drie maanden al leeg opleveren.

Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken): “We zijn op dit moment in gesprek over een nieuwe locatie. Binnenkort ontvangen jullie in ieder geval een schriftelijke brief dat jullie je voor 2019 geen zorgen hoeven te maken. Jullie kunnen het komend jaar nog blijven op deze locatie.”

Zelf ophalen

Een nieuwe locatie daarna moet beschikken over flink wat oppervlakte, het onderkomen in Den Haag is zowel voedselbank als distributiecentrum.

 

Vrijwilligers geven voedsel, ze zijn geen professionele hulpverleners.
Tom Hillemans (landelijke afdeling van de Voedselbank)

 

Dat betekent dat er voedselpakketten worden gemaakt en uitgedeeld op 23 plekken in de regio Haaglanden (in totaal zo’n 2000 pakketten per week), daarnaast worden er 14 voedselbanken in de regio Zuid West Nederland bevoorraad vanaf de Boomaweg (nog eens 2000 pakketten). Cliënten halen de pakketten zelf op bij de uitgiftepunten.

Tijdens het debat wordt geopperd om de pakketten te laten ophalen bij supermarkten of aan huis te laten bezorgen middels al bestaande bezorgdiensten. Dat zou schaamte moeten verminderen. Daar wordt afwijzend op gereageerd.

Henriëtte Boerma, afdelingsmanager bij Stek (Stichting voor Stad en Kerk): “Je helpt mensen juist om de deur uit te komen. Je moet dat moment gebruiken om contact te maken.” De keerzijde: “Vrijwilligers geven voedsel, ze zijn geen professionele hulpverleners,” aldus Tom Hillemans, vanuit de landelijke afdeling van de Voedselbank.

Geweldig

Hoewel er nog steeds veel behoefte is aan de voedselpakketten, staat burgemeester Pauline Krikke – die aan vrijwilligers Anne Zwaan en Paul Batist de Haagse stadsspeld komt uitreiken – met een dubbel gevoel op deze bijeenkomst. “Moet je er blij mee zijn dat de Voedselbank al vijftien jaar bestaat?”, vraagt ze zich hardop af. “Tegelijkertijd is het jubileum ook een goede reden om jullie te feliciteren, want het laat zien dat arme gezinnen er niet alleen voor staan en dat jullie iets geweldigs hebben opgebouwd.”

Wethouder Bert van Alphen deelt die mening, zegt hij in het daaropvolgende debat. “In mijn beleid wil ik de Voedselbank opheffen,” zegt hij.

Henk Baars, debatleider en vicevoorzitter van de Voedselbank Haaglanden kijkt het publiek aan: “Wie van jullie denkt dat Bert dat in de komende vier jaar gaat redden?” Het blijft angstvallig stil. Anita Schwaab, directeur van Stichting Leergeld en deelnemer aan het debat: “Een cliënt zei vanochtend tegen me: de voedselpakketten helpen niet tegen armoede, maar het is wel heel handig, want nu heb ik tenminste te eten.” Het publiek klapt instemmend.

Meer informatie: www.voedselbankhaaglanden.nl

Standaardportret
Bekijk meer van