Den Haag zet punt achter samenwerking met Pels Rijcken na fraudeschandaal

Den Haag zet de samenwerking met Pels Rijcken op de tocht. Het contract met het door een fraudeschandaal geplaagde advocatenkantoor wordt niet verlengd.

Door

De raamovereenkomst tussen de gemeente en Pels Rijcken loopt in januari af. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen om dit contract niet te verlengen, ‘met uitzondering van de benodigde overgangsperiode’. Reden is het omvangrijke schandaal rond wijlen bestuursvoorzitter Frank Oranje, die voor minstens 11 miljoen euro fraudeerde, en daaropvolgende NRC-publicaties.

Burgemeester Jan van Zanen sprak zijn steun uit voor de motie. Twee weken terug maakte hij in een commissiedebat al bekend dat hij de samenwerking met de landsadvocaat slechts een halfjaartje wilde verlengen, in plaats van de gebruikelijke vier jaar. “We gaan het even aankijken,” zei hij toen. De motie maakt het afscheid van Pels Rijcken expliciet.

Duizend dossiers

Daarmee is Den Haag de eerste overheidsklant die de samenwerking met het Haagse advocatenkantoor staakt. Sinds jaar en dag treedt Pels Rijcken op als landsadvocaat, waarbij het de Nederlandse staat vertegenwoordigt in de rechtbank. Ook de gemeente is een voorname klant. In tien jaar tijd heeft Pels Rijcken meer dan duizend dossiers behandeld. De afgelopen drie jaar telde het stadhuis 7,3 miljoen euro neer voor juridisch advies en rechtsbijstand.

 

Het is onverantwoord om de samenwerking per direct te staken
Jan van Zanen, burgemeester

 

Aanvankelijk hield het college van B en W alle vertrouwen in Pels Rijcken. Het roemde het advocatenkantoor om zijn kunde en beschouwde het simpelweg als onmisbaar. Maar na recente NRC-onthullingen over een verstoorde werkcultuur, waarin een handvol partners nog altijd met geschreeuw en racistische opmerkingen voor ‘sociale onveiligheid’ zorgt, nam Van Zanen een gereserveerde houding aan.

Er lag ook een motie om Pels Rijcken per direct de deur te wijzen. “Dat vind ik echt onverantwoord,” drukte Van Zanen de raadsleden op het hart. “Dan lopen we een te groot risico.” Indiener Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) besloot daarop de motie aan te houden.

Andere kantoren

Intussen voert de gemeente gesprekken met andere advocatenkantoren. Evenwel is het de vraag of de gemeente helemaal wil afstappen van Pels Rijcken. “Er zijn specialismen die alleen zij in huis hebben,” benadrukte de burgemeester in een eerder commissiedebat. De gemeente overlegt maandelijks met de top van de landsadvocaat. Volgende maand komt Van Zanen met een tussenrapportage. Een eventuele nieuwe raamovereenkomst met Pels Rijcken zou hij moeten voorleggen aan de raad.

Topnotaris Oranje, die in 2018 aantrad als bestuursvoorzitter van het alom gerespecteerde kantoor, bleek ruim twintig jaar te hebben gefraudeerd met geld van cliënten. Ook Den Haag is 60.000 euro aan rentegelden onthouden. Onlangs besloot het kantoor de beschadigde notaristak af te stoten. Een reeks hervormingen en maatregelen moeten de bedrijfscultuur op orde brengen.

Wilt u meer nieuws uit de Haagse regio lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van