Boeren blazen stikstofprotest in Den Haag af
De agrarische sector komt volgende week toch niet demonstreren in Den Haag. De boeren kiezen voor een ‘positief getoonzette manifestatie’ op de Veluwe.
Dat is een meevaller voor burgemeester Jan van Zanen, die vreesde voor grote ongeregeldheden als boeren weer massaal met tractoren naar de stad zouden komen. Hij riep de rijksoverheid deze week op om trekkers van de weg te halen.
Aanvankelijk zouden de boeren op woensdag 22 juni in Den Haag komen protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet, dat aanstuurt op een flinke inkrimping van de veehouderij rondom natuurgebieden. De organisatie mikte op ‘de grootste, meest duidelijk zichtbare actie ooit vertoond in Nederland’.
Deze voertuigen houden de stad gewoon in een wurggreep
Na beraad met de achterban komt organisator Agractie daar nu van terug. Een deel van de agrarische sector voelt er meer voor om een positief statement te maken op de Veluwe. In de nabijgelegen Gelderse Vallei, waar veel veeteelt is, moet volgens het kabinet de stikstofuitstoot met maar liefst 58 procent omlaag.
Tractoren
Sinds de Raad van State drie jaar geleden het oude stikstofbeleid (PAS) vernietigde, deed het boerenverzet zeven keer Den Haag aan. Met hun tractoren legden de demonstranten meermaals de toegangswegen en de binnenstad plat. Zware inzet van de politie was nodig om het protest in goede banen te leiden. Elders in het land zijn tractoren gebruikt om distributiecentra van supermarkten te blokkeren of als stormram, bijvoorbeeld om de deur van het Groningse provinciehuis te forceren.
Om die reden wil burgemeester Van Zanen voortaan geen trekkers of andere zware voertuigen meer bij manifestaties. “We proberen demonstraties altijd zoveel mogelijk te faciliteren,” zegt zijn woordvoerder. “Waar we bezwaar tegen hebben, is dat zwaar materieel, zoals tractoren, wordt ingezet als dwangmiddel.” Van Zanen wil dat de rijksoverheid en de politie de colonnes al bij vertrek of op de snelweg tegenhouden.
De term ‘dwangmiddel’ vindt VVD-raadslid Lotte van Basten Batenburg zachtjes uitgedrukt. “Deze voertuigen houden de stad gewoon in een wurggreep. Als ze eenmaal in de stad zijn, kan de politie ze niet meer wegsturen. Hun werk wordt onmogelijk gemaakt. De afgelopen keren is het echt misgegaan. In februari nog waren delen van de stad twee dagen onbereikbaar vanwege een onaangekondigd truckersprotest (tegen het coronabeleid, red.). De hulpdiensten konden toen niet normaal hun werk doen.”
Nationale aanpak
Haar motie om samen met het rijk en de politie tot een nationale aanpak te komen werd vorige maand aangenomen. “Nieuwe regelgeving is niet nodig; trekkers mogen al niet op de snelweg. We hebben een handhavingsplan nodig.”
Hierover voert burgemeester Van Zanen al langer gesprekken met het rijk. Het stoort hem, zo schreef hij daags na het truckersprotest van februari, ‘dat het konvooi van zaterdagochtend zich urenlang vrijelijk door het land naar Den Haag kon bewegen om vervolgens hier problemen te veroorzaken’.