Bijna geen ceremonieel op Prinsjesdag
De rijtoer gaat niet door en ook het overige militair ceremonieel op Prinsjesdag wordt sterk beperkt in verband met de coronamaatregelen.
Belangstellenden worden opgeroepen op Prinsjesdag thuis te blijven. ‘Prinsjesdag wordt dit jaar niet toegankelijk voor publiek’, aldus een mededeling van de Eerste Kamer dinsdag. De besluiten zijn genomen door burgemeester Jan van Zanen, minister van Defensie Ank Bijleveld en de voorzitter van de Verenigde Vergadering (en dus van de Eerste Kamer) Jan Anthonie Bruijn.
Dit alles in overleg met koning Willem-Alexander. Eerder was al besloten dat de Troonrede wordt uitgesproken in de Grote Kerk. Die biedt meer ruimte dan de Ridderzaal.
Er zal bij Paleis Noordeinde en bij de Grote Kerk wel enig ceremonieel zijn, zoals militaire muziek. Nog niet bekend is op welke manier het koninklijk paar zich van het paleis naar de kerk begeeft. De koninginnen Wilhelmina en Juliana kozen in respectievelijk 1945 en 1974 (gijzeling Franse ambassade) voor vervoer per auto. Wel is afgesproken dat de veranderingen worden doorgevoerd ‘waar mogelijk met inachtneming van de traditie’.
Prinsjesdag: tronen tijdelijk in de kerk
In de dinsdag uitgegeven verklaring staat over de achtergrond van de versobering het volgende: ‘Elk jaar komen veel mensen op Prinsjesdag af. De verwachting is dat als er een grote toestroom van mensen plaatsvindt, de maatregelen niet goed kunnen worden nageleefd’.
Het gebied rond de Grote Kerk zal worden afgesloten. De laatmiddeleeuwse Grote- of Sint Jacobskerk in het centrum van Den Haag biedt voldoende ruimte om de 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet op veilige afstand van elkaar te kunnen placeren. Daarnaast is er ruimte voor slechts 250 in plaats van de gebruikelijke duizend gasten. De tronen zullen tijdelijk in de kerk worden opgesteld.
Filips de Goede in 1456
De Grote Kerk is voor de Oranjes bekend terrein. Het bedehuis vormde het decor voor vele huwelijken (o.a. van Juliana en Bernhard in 1937) en doopplechtigheden (o.a. Amalia in 2004). Dat waren religieuze plechtigheden. Voor staatsaangelegenheden is de kerk zelden gebruikt. Beroemd is wel geworden de bijeenkomst van de Ridders van het Gulden Vlies, die de Bourgondische hertog Filips de Goede in 1456 in Den Haag samenriep. De aanwezigen lieten hun wapenborden achter in de kerk, waar ze nog steeds hangen.
Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet in de Ridderzaal plaatsvindt. Tot en met dat jaar sprak de koning of koningin de Troonrede uit in de (oude) zaal van de Tweede Kamer. Vanaf 1905 was de in oude luister herstelde Ridderzaal beschikbaar.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.