Angela Merkel spreekt in Den Haag op 5 mei

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt op Bevrijdingsdag de 5 mei-lezing in het Kunstmuseum Den Haag.

Door

Dat hebben het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de RVD donderdagmiddag bekendgemaakt. De lezing staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid. Het Nationaal Comité en minister-president Mark Rutte hebben Angela Merkel uitgenodigd. Volgens het comité is dat gedaan ‘omdat zij zich, doordrongen van de geschiedenis, al jarenlang inzet voor vrede, vrijheid en stabiliteit in Europa’.

Angela Merkel in gesprek met jongeren

Na de lezing gaat bondskanselier Merkel samen met Rutte in gesprek met Duitse en Nederlandse jongeren over de betekenis van 75 jaar vrijheid en over de verantwoordelijkheid voor het doorgeven van vrijheid aan toekomstige generaties. De NOS zendt de lezing en het gesprek uit op NPO 1.

Aansluitend houdt minister-president Rutte een toespraak op het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag. Daarna ontsteekt hij het Bevrijdingsvuur als startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals elders.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de premier wonen ‘s avonds in Amsterdam het traditionele 5 mei-concert bij. Dat vindt plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Nationale Herdenking 4 mei

Eén dag eerder spreekt de koning op de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Hij is samen met koningin Máxima en de minister-president aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Daar zal schrijver Arnon Grunberg de 4 mei-voordracht uitspreken. Bij de Nationale Herdenking op de Dam daarna, houdt Willem-Alexander een toespraak.

Meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van