Den Haag herdenkt bombardement Bezuidenhout

Met toespraken, muziek en kransen is dinsdagmiddag het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout herdacht bij het monument voor Juliana van Stolberg.

Door

“Nu er steeds minder ooggetuigen nog in leven zijn, wordt kennis over het verleden steeds belangrijker. Aan ons de taak om de verhalen door te geven,” zei waarnemend burgemeester Johan Remkes bij het monument op de Koningin Marialaan (Bezuidenhout), waar hij een krans legde namens de gemeente.

Remkes zei ook het hoofd ‘diep te buigen’ voor de generatie die de Tweede Wereldoorlog moest meemaken en daarna het land weer opbouwde, inclusief het zwaar getroffen Bezuidenhout. Hij herinnerde aan de eerste herdenking, op 3 maart 1946. Die vond plaats in besneeuwde puinvlakte.

De eerste herdenking, 3 maart 1946. Foto: HGA

Bij de aanval van de RAF, gericht tegen de Duitse V2-raketten, kwamen circa 550 mensen om het leven. Daarmee was het qua zwaarte het derde bombardement van WOII; alleen die op Rotterdam en Nijmegen waren zwaarder. Schoolkinderen plaatsten dinsdag naambordjes van slachtoffers bij het beeld van Juliana van Stolberg en haar zoons. Het gedenkteken stond voorheen op het volledig verwoeste Juliana van Stolbergplein.

Psalmen en de Last Post

Bij de herdenking waren zo’n tweeduizend mensen aanwezig. De Regimentsfanfare van de Grenadiers en Jagers speelde stemmige muziek, vooral psalmen. Maar ook het Wilhelmus klonk, na een minuut stilte en de ‘Last Post’. Er werden talloze kransen gelegd, steeds door vertegenwoordigers van wijken, overheden of organisaties, gekoppeld aan een overlevende van het bombardement.

Kleurenfilm uit bevrijd Bezuidenhout

Het Haags Gemeentearchief maakte maandag bekend dat nieuw beeldmateriaal over het bombardement is gevonden. Het archief had al een foto in de collectie van een Amerikaanse soldaat met een filmcamera op een berg puin in het Bezuidenhout. Beeldresearcher Gerard Nijssen ging in opdracht van het archief op zoek. Hij ontdekte de kleurenfilm die de Amerikaan in Den Haag maakte in de National Archives in Washington. Er zijn behalve van het Bezuidenhout beelden te zien van Paleis Noordeinde, het Vredespaleis en de toren van de Parkstraatkerk.

De filmer gefotografeerd

Ook is bekend wie de Amerikaanse filmer destijds heeft gefotografeerd. Dat was Hagenaar François Buis, die in de late meidagen van 1945 een eerste filmrolletje voor zijn fotocamera kocht. Hij besloot foto’s te gaan maken in het kapotgebombardeerde Bezuidenhout.

De Amerikaanse filmer, eind mei 1945. Foto: HGA

Daar aangekomen zag hij een Amerikaanse militaire filmer. Buis legde hem nog uit dat de ravage niet door de Duitsers maar door de Engelsen was aangericht. De Amerikaan zou toen hebben gezegd dat dit niet uitmaakte, omdat toch niemand in de VS dat wist.

Het Haags Gemeentearchief roept iedereen op die nog bewegende beelden heeft van Den Haag in WOII deze in te leveren zodat ze gekopieerd en gearchiveerd kunnen worden.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Standaardportret
Bekijk meer van