AD-hoofdredacteur Nijenhuis treedt terug

Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD, legt zijn functie neer en gaat verder als ‘schrijvend redacteur’.

Door

Nijenhuis (58) maakte dat vrijdag bekend op de site van het AD. De Hagenaar trad in 2016 aan als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en al zijn subtitels, waaronder AD Haagsche Courant. In de krant zegt hij al eerder te hebben bepaald dat hij op 1 mei 2021, na vijf jaar dus, zou terugtreden. ‘Het was een enorme eer om hoofdredacteur van AD te zijn. Die stoel zit lekker, maar het is niet mijn stoel hè, hij is geleend. Hij is van de krant. Baas zijn is een rol, niet iets waar je recht op hebt en waar je je te veel aan moet hechten’. De mededeling komt op het moment dat het AD zijn 75-jarig bestaan viert. Nijenhuis was daarom eerder deze week nog te gast in verschillende talkshows; toen heeft hij niets over zijn aanstaande terugtreden gezegd.

Meer eigen gezicht

Onder Nijenhuis’ leiding heeft het AD meer eigen gezicht gekregen met meer achtergrondverhalen, meer politieke verslaggeving en nieuwe columns. Hij slaagde erin de na de overname van de krant door de Belgische uitgever DPG (2009) ingezette populaire koers bij te buigen, al blijft ‘de sport’ nog altijd nadrukkelijk aanwezig en besteedt de krant weinig aandacht aan cultuur met de grote C. Ook is onder Nijenhuis het digitale bereik sterk gegroeid en wordt veel werk gemaakt van videoreportages.

Bekend is dat Nijenhuis, die afkomstig was van NRC, moest wennen aan het AD en zijn gecompliceerde editiestelsel. Een van de eerste mensen die hij in 2016  in Rotterdam de hand schudde, stelde zich tot zijn verbazing voor als ‘hoofdredacteur’. Dat was de ‘hoofdredacteur regio’, Paul van den Bosch.

Conflicten over de oliebollen

Nijenhuis maakte aan één kroonjuweel van het AD een einde: de smaaktesten van haring, patat en oliebollen. Te vaak ontstonden er conflicten over. De hoofdredacteur maakte zelf in 2017 in het tv-programma Jinek ruzie met een bakker die hij toebeet: “Als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet zo dat je als laatste bent geëindigd”. Hiervoor heeft hij later zijn excuses aangeboden. Over het stoppen schreef hij in 2018 op de AD-site: ‘Laten we smaak maar laten wat het misschien toch vooral is: een kwestie van smaak’.

Nijenhuis had vaker ongelukkige mediaoptredens. Zo zei hij in 2017 in het NTR-programma ‘What the Hague’ dat hij ooit Mark Rutte had laten weten dat ‘wij ook Wilders premier [kunnen] maken’. Dat zei hij uit ergernis over het feit dat Rutte zich door de Telegraaf had laten interviewen. Rutte noemde deze uitlating later ‘bizar’ en zei ‘nieuws’ te hebben: “In Nederland maken de kiezers uit wie er premier wordt”.

Hans Nijenhuis, die geschiedenis studeerde in Leiden, schreef ook een aantal boeken: een roman (‘Man van beroep’), een verhalenbundel (‘Wat je verzwijgt’) en, samen met Nydia van Voorthuizen, een boek over hardlopen (‘Run baby run’).

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van