Onderzoek: Haagse journalistiek doet het goed

De nieuwsgierige Hagenaar wordt door de media in zijn stad goed bediend. Kranten en verschillende sites leveren veel berichten, meer zelfs dan in Amsterdam.

Door

Dat blijkt uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Den Haag Centraal wordt daarin een ‘opvallende speler’ genoemd, met veel aandacht voor ‘politiek nieuws en achtergrondverhalen’. Den Haag FM, Omroep West en AD Haagsche Courant zijn met 71% van de berichten de ‘hofleveranciers’ van lokaal nieuws.

Dit alles betekent volgens de onderzoekers niet dat de inwoners van de stad automatisch dat evenwichtige nieuwsaanbod tot zich nemen. ‘Met welk lokaal nieuws inwoners in aanraking komen, hangt sterk af van het platform dat zij gebruiken voor hun nieuwsconsumptie’.

Het onderzoek laat zien dat er vergeleken met de eerder onderzochte steden Amsterdam en Utrecht in Den Haag een opvallend groot nieuwsaanbod is. Bijna zestig partijen zijn met ruim 120 online en offline kanalen actief. In een intensief onderzochte week in september publiceerden zij samen meer dan 1400 nieuwsberichten over de stad, anderhalf keer zo veel als in Amsterdam en Utrecht in dezelfde week.

Verder valt op dat er in Den Haag veel buurtsites zijn. Maar veel van die pagina’s worden lang niet iedere week van vers nieuws voorzien; bovendien wordt er veel gekopieerde van de echte media. Het beste geïnformeerd ben je toch nog altijd als je ook de krant(en) leest, want die brengen meer achtergrondverhalen over bijvoorbeeld de Haagse politiek tegen. Op radio en tv krijgt de nieuwsconsument juist meer reportages met burgers als voornaamste bron voorgeschoteld. ‘De participatiemaatschappij lijkt vooralsnog nog geen oplossing voor de teloorgang van de lokale journalistiek’, constateren de onderzoekers. Die teloorgang valt in Den Haag dan nog mee, vergeleken met plaatsen die geen eigen kranten meer hebben.

Door Herman Rosenberg

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van