Totem van Cirque du Soleil voor het eerst in Den Haag

Al sinds tien jaar toert Cirque du Soleil rond met de show ‘Totem’. Maar vanaf dit jaar strijkt de succesvolle internationale circusgroep voor het eerst neer in Den Haag. Dat maakte Mojo deze week bekend. De voorstellingen zullen de komende tien jaar om het jaar op het Malieveld geprogrammeerd worden.

Door

De ontwikkeling van de mens door de eeuwen heen is het thema van Totem van Cirque du Soleil. Van zijn oorspronkelijke amfibische gedaante tot aan zijn ultieme wens om te kunnen vliegen. Op een gigantisch schildpadvormig eiland spotten de beste clowns, acrobaten en jongleurs ter wereld met de wetten van zwaartekracht. Sinds de wereldpremière in 2010 heeft Totem al zes miljoen toeschouwers getrokken, in meer dan vijftig steden wereldwijd. De show, die is geschreven en geregisseerd door Robert Lepage, wordt opgevoerd door een cast van 48 acrobaten, acteurs, muzikanten en zangers uit 21 landen.

 

Dat is nog eens een manier om de afwas te doen!
wethouder Richard de Mos

 

Cirque du Soleil

In oktober 2018 reisde wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) met een delegatie Haagse ambtenaren, journalisten en vertegenwoordigers van Mojo af naar Zürich (Zwitserland) voor een kijkje achter de schermen bij Cirque du Soleil. Daar zag de groep toevallig (?) dezelfde voorstelling. De Mos was destijds onder de indruk van de act met vijf Chinese meisjes op twee meter hoge eenwielers. De dames hielden met slechts één voet op de trapper moeiteloos hun evenwicht, terwijl ze elkaar met de andere voet aluminium schaaltjes toewierpen en die met hun hoofd weer opvingen. “Dat is nog eens een manier om de afwas te doen!”, grinnikte de wethouder.

 

Foto's: OSA Images

Artiesten

Om een nieuwe show in te studeren gaan de artiesten acht weken naar het hoofdkantoor in Montreal (Canada). Daar leren ze ook stap voor stap hoe zij zichzelf moeten opmaken. Franck Hanselman, company manager van circus, legt uit: “We hebben maar zes mensen in onze kostuumafdeling, dat is veel te weinig voor alle 48 artiesten in de show. Dus moeten ze veel zelf doen. In het begin kost het aanbrengen drie uur, uiteindelijk 45 minuten tot een uur.”

Mauritshuis

Volgens berekeningen van de gemeente zal de komst van Cirque du Soleil Den Haag ten minste 100.000 bezoekers opleveren. “Van wie zeventig procent buiten de stad,” aldus De Mos. “Dat betekent toerisme met niveau. En daar gaan we voor. Geen bierfietsen, maar dagjes Mauritshuis. Dit is een héle goede binnenkomer.”

 

Cirque du Soleil, ‘Totem’, Malieveld, van 11 oktober tot en met 10 november (zondag 13 oktober 2019 première). Pre-sale voor Cirque Club-members start woensdag 6 maart, reguliere kaartverkoop start maandag 11 maart om 09.00 uur. Voor meer informatie over Cirque du Soleil, ga naar www.cirquedusoleil.com

 

Standaardportret
Bekijk meer van