Cirque du Soleil maakt indruk (video)

De beste clowns, acrobaten, jongleurs en andere circusartiesten komen naar Den Haag. En als het voorproefje in Zürich iets zegt, wordt het een waar spektakel. “Arbotechnisch kan het écht niet.”

Door

“Niet!” Het slangenmens op het podium heeft zich zojuist in een nóg onnatuurlijkere bocht gewrongen dan daarnet en wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) kijkt met open mond toe. Maar hij is het meest onder de indruk van de act met de vijf Chinese meisjes op twee meter hoge eenwielers. De dames van Cirque du Soleil houden moeiteloos hun evenwicht met slechts één voet op de trapper en werpen elkaar met de andere voet aluminium schaaltjes toe. Die vangen ze met hun hoofd weer op. “Dat is nog eens een manier om de afwas te doen!”

 

 

De Mos reisde afgelopen weekend met een delegatie Haagse ambtenaren, journalisten en vertegenwoordigers van Mojo af naar Zürich (Zwitserland) voor een kijkje achter de schermen bij Cirque du Soleil.

En natuurlijk om een show te zien. Het grote nieuws: deze topentertainer komt in 2019 naar Den Haag. De intentie is uitgesproken om tien jaar lang samen te werken. “Dit is fantastisch,” zegt de trotse wethouder. “Het gaat ten minste 100.000 mensen trekken, waarvan zeventig procent van buiten de stad. Dat betekent toerisme met niveau. En daar gaan we voor. Geen bierfietsen, maar dagjes Mauritshuis. Dit is een héle goede binnenkomer.”

Straatartiesten

Wat in 1984 begon als een groep straatartiesten, is uitgegroeid tot het grootste circus ter wereld. Inmiddels heeft Cirque du Soleil wereldwijd 4000 medewerkers, onder wie 1300 artiesten. Ondanks dat het circus nu zo groot is geworden, is de vagebondsfeer nog goed merkbaar.

 

Om een nieuwe show in te studeren gaan de artiesten acht weken naar het hoofdkantoor in Montreal.
Franck Hanselman, company manager van het circus

 

Als we via de achteringang de tent binnenkomen, staan daar de festivaltoiletten met dingen als ‘Gryffindor’ (Harry Potter) op de deuren. In de trainingstent lopen mensen ontspannen langs of zijn geconcentreerd hun act aan het oefenen. Een koppel werkt aan hun trapeze-act, dat er zelfs anderhalve meter van de grond al indrukwekkend uitziet, en ook de ringenzwaaiers maken meters.

In de hoek zijn kleedkamers opgetuigd waar de artiesten zelf hun ingewikkelde schmink opbrengen. Franck Hanselman, company manager van circus, legt uit: “Om een nieuwe show in te studeren gaan de artiesten acht weken naar het hoofdkantoor in Montreal (Canada). Daar leren ze ook de visagie. Stap voor stap.

We hebben maar zes mensen in onze kostuumafdeling, dat is veel te weinig voor alle 48 artiesten in de show. Dus moeten ze veel zelf doen. In het begin kost het aanbrengen drie uur, uiteindelijk 45 minuten tot een uur.”

 

Het is mijn droombaan. Ik reis de hele wereld over en natuurlijk mag ik doen wat ik leuk vind
Umi Miya uit Japan (artiest)

 

Overal in de tent zijn sporen te zien van de komende show. ‘Totem’, in dit geval. Touwen, kabels en klemmen die doen vermoeden dat de artiesten heel steile bergen gaan beklimmen, maar ook apenmaskers en verschillende hoofddeksels. De Mos probeert er graag een paar. Eentje met een assortiment tropisch fruit zet hij op, maar is ‘net te veel’. Op de foto met een circusdirecteurenhoed die licht geeft? “Geen probleem.”

Risico’s

Tussen het oefenen door nemen twee artiesten de tijd voor een gesprek. Umi Miya uit Japan is een voormalig turner. De atleet stuurde na zijn sportieve carrière een video naar Cirque du Soleil als auditie en werd aangenomen. Dit doen heel veel artiesten van over de hele wereld.

Foto's: Martijn Beekman

 

“Het is mijn droombaan. Ik reis de hele wereld over en natuurlijk mag ik doen wat ik leuk vind.” De baan heeft wel zijn risico’s. De gevaarlijke stunts kunnen zomaar fout gaan. In maart viel artiest Yann Arnaud uit de ringen tijdens een show in Florida (VS) en overleed kort daarna. Ook eerder gebeurden er dodelijke ongelukken. Niet voor niets is Miya’s favoriete deel van de voorstelling de finale. “Alles is goed gegaan, de druk is ervan af en dan kunnen we gewoon genieten met z’n allen.”

Langzamerhand is de 37-jarige Miya aan het nadenken over een volgende carriere. “Ik word oud. Dus ik kijk of ik acteur kan worden.” Maar zijn Cirque-broer Massimo Medini (42) is niet los te denken van het circus. Zijn familie is ervan doordrenkt. Het eigen familiecircus bestaat niet meer. “Dat ik nu bij Cirque du Soleil werk, ziet iedereen als het winnen van een soort Oscar.” Een ander beroep zit er voor hem niet in. Miya: “Massimo, die gaat dood op het podium. Hij is niet menselijk…”

Puntje

Medini’s vrouw zit ook bij het circus en hun 12-jarige dochtertje in Italië traint al om slangenmens te worden. Het echtpaar doet in de show een acrobatische rolschaatsact. “Het is een soort liefdesceremonie.”

 

Dat ik nu bij Cirque du Soleil werk, ziet iedereen als het winnen van een soort Oscar.
Massimo Medini uit Italië (artiest)

 

Later in de show geeft de herkenning een extra dimensie aan zijn optreden. Wat Massimo en Denise voor elkaar krijgen op een rond podiumpje van 1,65 meter in diameter is onvoorstelbaar en adembenemend. Ook het trapezepaar zorgt ervoor dat iedereen op het puntje van de ietwat kleine stoeltjes gaat zitten. Als de jongeman in de trapeze hangt en zijn partner heen en weer werpt om haar bijvoorbeeld slechts aan haar hiel op te vangen, hoor je het publiek schrikken.

De spanning wordt afgewisseld met humor van echte clowns en bewondering voor een diabolo-expert. Dat niet alles vlekkeloos gaat in de show, bevestigt alleen maar dat het niveau hoog ligt en de artiesten altijd voor meer en beter gaan. “De show verandert continu.” Alles wordt begeleid door livemuziek.

‘Bezwaar’ tegen Cirque du Soleil

De Haagse delegatie komt verrukt naar buiten. Iedereen is van plan om op het eigen Malieveld deze kunstenaars nog eens te gaan bewonderen. Wethouder De Mos heeft alleen één bezwaar. Soort van. “Arbotechnisch kan het écht niet.”

 

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van