Grote evenementen terug in Den Haag

Het sportjaar 2018 belooft veel. De Volvo Ocean Race en het EK volleybal zijn de blikvangers.

Door

Wat zijn de grote sportevenementen in 2018 in Den Haag?

 

Volvo Ocean Race

Dit is het grootste en meest prestigieuze sportevenement binnen de Haagse grenzen. Of moeten we zeggen op de Scheveningse wateren? Op 24 juni finishen de zeven supersonische boten van de Volvo Ocean Race na een reis van acht maanden over zes oceanen, waarbij 46.000 nautische mijlen zijn afgelegd. Die finish van de zeilwedstrijd is leuk, maar dan begint het pas voor Den Haag. Tot en met 1 juli is er in het Race Village naast het Noorderhavenhoofd van alles te doen: van meezeilen op historische en futuristische schepen tot kite- en windsurfen. De gemeente verwacht dat 400.000 bezoekers op het evenement afkomen.

Volleybal

De boten van de Volvo Ocean Race zijn nog maar nauwelijks weg of het volgende grote evenement staat voor de deur. En eigenlijk is het er niet één, maar zijn het er drie in één. De Sportcampus is het decor van de finales van het EK zitvolleybal, het WK volleybal voor jongens onder 20 jaar en het EK beachvolleybal. Toernooien die overigens in heel Nederland en België gespeeld worden. De finales zijn op 21 en 22 juli. Gaat het Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in eigen huis (de Sportcampus is hun trainingslocatie) lukken om voor het eerst Europees kampioen te worden? Na het succes van het wereldkampioenschap in 2015, dat werd afgesloten op de Hofvijver, kan Den Haag zich opnieuw van zijn beste (volleybal)kant laten zien.

Derby

Wat een spektakel was het afgelopen najaar! De derby van Pex tussen twee van Den Haags oudste voetbalclubs op 4 november werd een ware happening. Niet alleen HBS en Quick, maar heel voetbalminnend Den Haag hunkerde naar deze tweestrijd, getuige de massale publieke belangstelling en de zinderende ambiance. Op zaterdag 10 maart om 16.30 uur gaan de buren op herhaling. HBS, dat zich langzaam maar zeker herstelt van een zwakke competitiestart, aast op revanche na de 1-3 nederlaag. Quick, dat als debutant in de derde divisie een sterke eerste seizoenshelft speelde, moet de aanval op eigen veld zien te pareren. Een spektakel om naar uit te kijken.

CPC Loop

Voor de 44ste keer wordt-ie gehouden, een van de bekendste sportevenementen van Den Haag: de City-Pier-City Loop. Misschien wel de enige dag waarop heel Den Haag in beweging komt. De ene helft om de halve marathon of een andere afstand te lopen, de andere helft om bekenden en onbekenden aan te moedigen. Op zondag 11 maart klinkt het startschot op de Koningskade.
En wie daarna nog steeds bevangen is van het loopvirus kan zich inschrijven voor de 22ste editie van The Royal Ten Run. Deze vindt op zondag 27 mei plaats.

Challenge Cup

Het kunstschaatstoernooi is een van de grote sportevenementen. Dit toernooi had te kampen met financiële tegenslag, maar vorig jaar keerde het terug op de sportagenda: de Challenge Cup. Van 22 tot en met 25 februari is het zwieren, zwaaien en rondjes draaien bij De Uithof. De beste kunstrijd(st)ers van het land zullen in alle leeftijdscategorieën om de Nederlandse titel strijden. Daarnaast is er de wedstrijd waaraan internationale kunstrijd(st)ers meedoen. Omdat de Challenge Cup gelijktijdig met de Olympische Spelen wordt gehouden, zullen de echte toppers er deze keer niet zijn. Maar voor andere rijders, die zich op het WK in Milaan in maart voorbereiden, is dit de laatste test. Een mooie gelegenheid om de toppers van morgen aan het werk te zien in een van de meest elegante sporten.

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van