The Hague Highlights: interactieve lichtkunstwerken vertellen Haagse verhalen

Vijf historische plekken in de binnenstad staan tot en met zondag tijdens het lichtevenement The Hague Highlights in de spotlights. Het doel: Haagse verhalen vertellen door middel van lichtkunstwerken.

Door

Bezoekers van The Hague Highlights lopen een ronde van ongeveer drie kwartier langs de kunstwerken, die elk een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad belichten. Zo staat op het Tournooiveld de interactieve ‘Zilveren Papagaai’. Dit werk verwijst naar de schietwedstrijden die verschillende Haagse Schuttersgilden hier tussen de veertiende en de zeventiende eeuw organiseerden. Om uit te vinden wie de beste schutter van de gilden was, werd de activiteit papegaaischieten bedacht. Het interactieve lichtkunstwerk neemt bezoekers mee terug in de tijd. Ze kunnen nu zelf deelnemen aan een schietwedstrijd.

“Den Haag is een schatkamer met bekende en onbekende verhalen,’’ legt Matthijs de Groot, medeorganisator van The Hague Highlights, uit. “Mensen vinden lichtkunst, die ook erg laagdrempelig is,  aantrekkelijk. Lichtfestivals zijn leuk, kijk maar naar festivals in bijvoorbeeld Amsterdam of Eindhoven. We hebben van vorige edities geleerd dat mensen niet alleen willen kijken, maar ook wat willen doen. We hebben er daarom wat meer interactiviteit in gebracht.”

Ook op de Hofvijver, waar het kunstwerk bestaat uit 75 van kleur veranderende origamibootjes die symbool staan voor veilige havens in Den Haag. Dit kunstwerk heet de ‘Voyage- Safe Haven’. Daar kan het publiek door middel van een app zelf bepalen wat voor kleuren de bootjes krijgen.

Mauritshuis op The Hague Highlights

Verder doet het Mauritshuis mee, mede omdat het tweehonderd bestaat. Verschillende wolkenluchten en bloemstillevens worden door lichtkunst afgebeeld op het rijksmonument. Ten slotte staan er kunstwerken op de Lange Vijverberg en de Plaats, bij de Gevangenpoort.

Alle kunstwerken zijn nieuw, behalve de lichtkunst bij de Gevangenpoort, waar het verhaal van de lynchpartij van de gebroeders Johannes en Cornelis de Witt wordt afgebeeld. Dit lichtkunstwerk viel tijdens de vorige editie zo in de smaak, dat besloten werd het nog een keer te laten zien.

Internationaal

Tijdens die vorige editie, in februari, werd de organisatie van The Hague Highlights verrast door een enorm internationaal publiek. “Dus deze keer hebben we alle programmaboekjes, de uitleg en de website ook in het Engels vertaald. Dan is voor iedereen te volgen waar de lichtkunstwerken over gaan.”

Verder bezochten veel families met kinderen in februari het lichtevenement. Ook daar heeft de organisatie nu wat op bedacht: workshops voor kleine kinderen in Museum Bredius.

Deze editie van The Hague Highlights kent voor het eerst ook een ‘afterparty’, georganiseerd door nachtclub PIP Den Haag, in de Binckhorst. “Zij gaan vanaf buiten lampen naar binnen in het PIP laten schijnen, waardoor je het gevoel krijg te dansen met een opkomende zon,” besluit De Groot.

The Hague Highlights, tot en met zondag 18 december, 17.00-23.00 uur, op en rond de Hofvijver. Gratis. Meer informatie: www.thehaguehighlights.nl  

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van