Spanning over Haags cultuurgeld stijgt
Na nieuwe politieke en juridische complicaties is nog steeds onduidelijk hoe het Haags cultuurgeld wordt verdeeld. Een besluit volgt pas begin november.
Een meerderheid van de gemeenteraad verschilt fundamenteel van mening met wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) over de toekenning van de jaarlijks beschikbare 56,2 miljoen euro. De raad wil veel kleinere instellingen en gezelschappen redden. Die zijn ‘de humuslaag van het culturele ecosysteem’, volgens VVD-woordvoerder Det Regts. Maar de wethouder wil niet tornen aan het advies van de externe commissie die alle subsidieaanvragen heeft beoordeeld.
Sterker nog, dat kan niet, betoogt hij in een zaterdag in allerhaast aan de raad verzonden notitie over het cultuurgeld. Daar staat (in het kort) in dat het juridisch onmogelijk is de voorgestelde verdeling van het geld te wijzigen. Wat wél kan, is dat de raad de cultuurbegroting verhoogt en dan dat geld toewijst aan de bedreigde instellingen. Maar strikt genomen moeten de andere aanvragers dan ook weer van dat verhoogde budget meeprofiteren.
Insprekers over cultuurgeld
In verwarring gebracht door deze juridische bezwaren haalden de vier collegepartijen (VVD, D66, GroenLinks en CDA) maandag op het laatste moment het ‘Kunstenplan’ van de agenda van de net begonnen raadsvergadering. Op dat moment zaten 43 insprekers thuis te wachten om digitaal te kunnen inspreken; het Zuiderparktheater had zelfs een korte manifestatie voorbereid op zijn podium, waar een groep mensen klaarzat.
Van Asten vindt dat hij de raad al behoorlijk tegemoet is gekomen. Eerder is al voor 1,8 miljoen euro ‘gerepareerd’. Dat geld gaat onder meer naar Muzee, STET (Engelstalig toneel) en Museum Bredius. Ook heeft de wethouder vorige week nog vier ton extra beschikbaar gesteld. “Een aantal partijen wil nog meer en wil daartoe geld weghalen bij de grotere instellingen en dat herverdelen. Dat kan niet. Je kunt niet zomaar de spelregels veranderen. Dat zou ook kunnen leiden tot rechtszaken,” aldus Van Asten.
Niet overtuigd
PvdA-raadslid Bülent Aydin, een van drijvende krachten achter het verzet tegen het B en W-voorstel, is niet overtuigd door de argumenten van Van Asten. “Er is nog steeds een meerderheid om een reeks kleinere instellingen te redden. Het is raar dat onze bevoegdheden nu worden beperkt met wat ik zie als een juridische drogredenering. We gaan dit uitzoeken.”
Het blijft nog even spannend voor alle betrokkenen. De definitieve besluiten vallen nu in de raadsvergadering over de totale gemeentebegroting op 3 en 4 november.
Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in Den Haag? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.