Rewire-festival zoekt nieuwe vorm (foto’s)
Helaas geen Rewire-festival op locatie dit jaar, maar wel spannende samenwerkingen en meer dan zeventig artiesten die vanaf 6 mei online zijn te bewonderen.
Rewire probeert de coronacrisis te gebruiken als een unieke kans om na te denken over wat een festival in deze onzekere tijden kan betekenen. Rewire staat dit jaar in het teken van het thema (Re)setting. Hierbij verkent het festival veranderingen en aanpassingen in relatie tot onze kijk- en luisterpraktijken.
Festivaldirecteur Bronne Keesmaat twijfelde in eerste instantie nog wel of het mogelijk was om het festival op locatie te organiseren. “Wij troffen aanvankelijk voorbereidingen voor een hybride festival met online- en offline-activiteiten. Dit uiteraard met inachtneming van anderhalve meter afstand. Dit scenario was in januari niet meer haalbaar. Daarom besloten wij om dit jaar alles volledig online te organiseren. Naast het feit dat Rewire actief en zichtbaar wil blijven tijdens deze pandemie voelt de organisatie ook een verantwoordelijkheid naar het ecosysteem waar het een onderdeel van is. We steunen artiesten, crew, zzp’ers en iedereen die met ons werkt. En dat willen wij ook blijven doen.”
Rewire online
De programmering bestaat dit jaar uit veel projecten die in opdracht zijn uitgevoerd door kunstenaars uit de hele wereld. Door de restricties zijn er ook nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, vertelt Keesmaat. “Het digitale festival focust zich op de hedendaagse mogelijkheden van digitale cultuur waar ruimte wordt geschept voor spannende samenwerkingen. Bijvoorbeeld tussen game- en web-ontwikkelaars. Of tussen visuele kunstenaars en componisten. Rewire heeft diverse opdrachten gegeven om nieuw werk te maken speciaal voor een online omgeving. En met ons programma van ‘remote residencies’ worden muzikanten van over de hele wereld aan elkaar gekoppeld om iets unieks te creëren.”
Zo is er de bijzondere samenwerking tussen de Braziliaanse zangeres Elza Soares en de Amerikaanse avant-garde freejazztrompettist Jaimie Branch. Soares wordt gezien als een iconische figuur in de samba. Zij is al in de negentig, maar nog lang niet te stoppen. Haar muziek is veelzijdig en omhelst muziekgenres als jazz, soul, funk, rap en elektronica. Een eclectische en avontuurlijke mix die goed aansluit bij Branch, die volop experimenteert op haar trompet en zich verdiept in de geïmproviseerde muziek.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Intenser gaat het er aan toen bij Duma. Deze Keniaanse band gooit hardcore punk, death metal en breakcore in de mix. En tijdens het festival is er een audiovisuele samenwerking te zien met kunstenaar en animator Jesse Kanda. Hij staat bekend om zijn onwerkelijke videoclips voor Björk en FKA Twigs die in gelijke mate choqueren en fascineren.
Geluidslandschappen
Een andere opvallende naam in het programma is de Keniaanse geluidskunstenaar en muzikant KMRU. Hij werd bekend met het album ‘Peel’ waarop hij onwerkelijke auditieve landschappen wist te creëren die de luisteraar onderdompelen in geluid. Zijn muziek bestaat uit desoriënterende drones die zijn aangevuld met sfeervolle omgevingsgeluiden. Voor Rewire heeft hij samen met de Nederlandse filmmaker en videokunstenaar Donna Verheijden een nieuw audiovisueel werk gemaakt dat de grenzen opzoekt van hoe beeld en geluid op elkaar inwerken.
Rewire presenteert ook een aantal speciaal live gestreamde optredens van artiesten in het buitenland. Bijvoorbeeld het Noorse duo Smerz.
[Foto gaat verder onder afbeelding.]
Deze band laat muziek horen waarin ze klassieke muziek, hiphop, en elektronica met elkaar verweven tot een mysterieus nieuw geheel.
Films
Ook zijn er films te zien op de online-editie van het festival. ‘Flight Of The Giant Swan’ van regisseur Joe Hatt registreert de rauwe elektronische punk-energie van de band Giant Swan tijdens een tournee door het Verenigd Koninkrijk. Verder presenteert de Britse avant-garde ambient muzikant John Bence een korte film die hoort bij zijn album ‘Love’. En de Indonesische kunstenaar en filmmaker Riar Rizaldi maakt het eclectische filmessay ‘Tellurian Drama’. Daarin onderzoekt hij de koloniale geschiedenis van zijn land door gebruik te maken van archiefbeelden.
Voor muziekfans die ondanks dit mooie online-programma toch nog snakken naar een ouderwets festival staat er gelukkig nog een normale editie in het najaar gepland als er hopelijk weer meer mogelijk is op het gebied van grootschalige evenementen.
Rewire 2021, donderdag 6 tot en met zondag 9 mei, online. Meer informatie: www.rewirefestival.nl
Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 15 april 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.