‘Movies That Matter 2021’: Ervaar uniek filmfestival online

Het grootste filmfestival van Den Haag kan helaas niet op locatie plaatsvinden. Wel zijn er dit jaar veel films online te streamen, waaronder een onthullende documentaire over kindvluchtelingen.

Door

‘Movies That Matter’ is een filmfestival dat zich richt op mensenrechten in een programma van opvallende speelfilms en documentaires die je gedachten prikkelen. Dit jaar zijn de films vanaf 15 april online te zien, waaronder ‘Shadow Game’. Deze film gaat in première tijdens het festival. ‘Shadow Game’ geeft een oprecht en confronterend beeld van minderjarige vluchtelingen die door Europa trekken op zoek naar een beter leven.

Regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel volgen in de film verschillende jongeren die vertellen over hun ervaringen. Zo is de Afghaanse SK een positieve en veerkrachtige tiener die een manier zoekt om van Servië naar Hongarije over te steken. Net zoals vele andere kindvluchtelingen ziet hij het illegaal oversteken van de grenzen als een game die bestaat uit verschillende levels.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Still uit ‘Shadow Game’

Dat dit spel niet zonder gevaren is, blijkt wel uit beeldmateriaal dat de filmmakers hebben verzameld van de smartphones van vluchtelingen. Je ziet hoe zij zich verstoppen onder goederentreinen. Of hoe ze een lange en onveilige tocht ondernemen over hoge bergen in de sneeuw. Naast deze omstandigheden zijn er ook nog de grenswachters die in bepaalde landen hard optreden tegen mensen die het land proberen binnen te komen.

De regisseurs volgden de kinderen drie jaar lang, waardoor je als kijker een idee krijgt van hoe hun reis vordert. ‘Shadow Game’ geeft daarmee een eerlijk en schrijnend beeld van de tieners die moeilijke beproevingen moeten doorstaan. Tegenover de uitzichtloosheid van hun situatie toont de film ook dat deze kinderen steun hebben aan elkaar. Aansluitend op de online-première staat een fototentoonstelling gepland op het Spui, het Buitenhof en de Hofweg waarin de situatie van deze vluchtelingen verder wordt belicht. De film zal ook vanaf 27 mei in de bioscopen te zien zijn.

Srebrenica en privacy

Het festival biedt nog andere verrassende films over mensenrechtenkwesties aan die online zijn te streamen. De animatiefilm ‘Josep’ van Aurelien Froment gaat over de Spaanse illustrator Josep Bartolí, die in 1939 het Franco-regime ontvluchtte. In een Frans concentratiekamp voor Spaanse vluchtelingen ontmoet hij de gendarme Serge, met wie hij een bijzondere vriendschap opbouwt.

Een confronterende speelfilm over Srebrenica is ‘Quo Vadis, Aida?’ van de Bosnische regisseur Jasmila Zbanic. De film gaat over de Bosnische Aïda die werkt als tolk op de door de Nederlanders geleide VN-basis in Bosnië. Als het Bosnisch-Servische leger de stad inneemt, ervaart zij hoe de machteloze Dutchbatters moeten toekijken terwijl de situatie voor de inwoners verslechtert.

Big data

In deze tijden waarin onze privacy steeds vaker wordt bedreigd, geeft de documentaire ‘Coded Bias’ van Shalini Kantayya een goed beeld van de invloed van big data op ons leven. Zij laat in de film zien hoe nieuwe vormen van technologie worden gebruikt om burgers steeds nauwgezetter in de gaten te houden.

Tegenover deze ontwikkelingen staan wetenschappers, journalisten en activisten die de strijd aangaan met regeringen en bedrijven. Zo portretteert de documentaire computerwetenschapper Joy Buolamwini, die het gezichtsherkenningssysteem van Amazon aanpakt, en de wiskundige Cathy O’Neil, die onderzoekt doet naar hoe computermodellen belangrijke menselijke beoordelingen overnemen.

Win tickets voor Movies That Matter

DHC geeft tien digitale kaarten weg voor het Movies That Matter-festival. Wilt u kans maken op een gratis toegangscode voor één film? Meld u dan aan voor de online DHC-nieuwsbrief. Hierin leest u volgende week meer over deze winactie. In verband met Pasen verschijnt de eerstvolgende nieuwsbrief op dinsdag 6 april.

‘Movies That Matter’, vrijdag 16 t/m zondag 25 april, online. Meer informatie: www.moviesthatmatter.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van