Rewire brengt eerbetoon aan Laurie Anderson

Rewire is een van de vooraanstaande festivals op het gebied van alternatieve muziek. Tijdens de achtste editie van dit driedaagse evenement staat de 70-jarige zangeres Laurie Anderson in de schijnwerpers.

Door

Moderne elektronica, new jazz, geluidskunst en experimentele pop. Het Rewire Festival richt zich op muziekstijlen die doorgaans buiten de spotlights van de populaire radiozenders vallen. “En liever praat ik helemaal niet meer over stijlen,” vult Bronne Keesmaat van Rewire aan. “Het festival richt zich namelijk op artiesten die stijlen mixen en zo een nieuwe invulling geven aan bestaande genres.”

Hiervan is een goed voorbeeld het Egyptische trio Maryam Saleh, Maurice Louca en Tamer Abu Ghazaleh. “Want zij combineren traditionele Arabische muziek met moderne elektronica. Ook jazz en rock hoor je terug. Ik vind dat ze een unieke sound hebben. Op Facebook hebben ze een miljoen volgers. Maar in Nederland kent nog bijna niemand ze. Dus ik hoop dat dit na hun show op Rewire zal veranderen.”

Klassieker

Opvallend voor een festival waar alles om vernieuwing draait, is dat boven aan het programma-affiche een gevestigde naam prijkt. Zo bracht de 70-jarige Laurie Anderson haar eerste studioalbum ‘Big Science’ in 1982 uit. Wat doet zo’n bekende naam op Rewire?

“Wij geven ook aandacht aan pioniers die een grote impact hebben gehad op de hedendaagse kunstwereld. Of die inspirerend zijn voor een nieuwe generatie artiesten. En als je ziet hoe groot de invloed van Laurie Anderson (weduwe van popzanger Lou Reed, red.) is geweest, geldt dat voor haar in het bijzonder. Want zij heeft zich altijd bewogen op het gebied waar populaire pop en complexe geluidskunst elkaar ontmoeten.”

Laurie Anderson loopt als een rode draad door het festival. “Op vrijdagavond tonen wij haar film ‘Heart of a Dog’. Verder is er zaterdag een ‘artist talk’ en aansluitend voert het Ragazze Quartet (strijkkwartet, red.) haar compositie ‘Sol’ uit. Ten slotte zondagavond, dan sluit zij Rewire af met een optreden in de Grote Kerk.”

Locaties

Het Rewire Festival heeft plaats op twaalf locaties die op de Electriciteitsfabriek na in de binnenstad liggen. Het evenement concentreert zich rond het Paard, het Koorenhuis en de Lutherse Kerk. En andere plekken waar tussen 6 en 8 april optredens worden gegeven, zijn de Grote Kerk, het Korzo Theater en West (Lange Voorhout).

Rewire Festival, vrijdag 6 april t/m zondag 8 april, diverse locaties in de binnenstad. Meer informatie: www.rewirefestival.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van