CD-recensie ‘Rapture’ van rock- en funkband Sven Hammond

Nieuw album kent één ongekend hoogtepunt.

Door

Door Kim Andriessen

Het gaat goed met Sven Hammond. In amper een decennium werkte de Haagse toetsenist Sven Figee (de echte naam van Sven Hammond) zich op van bandlid van rockzangeres Anouk tot frontman van een gerenommeerde rock-, funk- en soulformatie. Het vierde album ‘IV’ (2015) kreeg lovende recensies en de single ‘Diamond Drink’ vond de weg naar de landelijke radiozenders. Ook is het kwintet regelmatig te zien op de bühne van het populaire tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Sven Hammond speelt, kortom, een rol van betekenis in de Haagse muziekscene. 

Dat schept verwachtingen voor het nieuwe, vijfde studioalbum van het vijftal. ‘Rapture’, zoals de vorige maand verschenen langspeelplaat heet, maakt deze grotendeels waar. De vijfenveertig minuten durende cd is een energieke plaat die hoorbaar met evenveel plezier als passie is ingespeeld.

Rock- en fun
De rock- en funkmuziek van ‘Rapture’ (opgenomen in de Marmalade Studio in Delft) drijft op de klanken van Sven Figees hammondorgel en de intense stem van zanger Ivan Peroti. In een interview enkele jaren geleden erkende Figee dat het aanvankelijk niet zijn bedoeling was om naar een ‘echte band met vaste zanger’ toe te groeien. “Ik wilde gewoon lekker op het hammondorgel gieren,” aldus Figee.

Het knappe is dat de toetsenist, nu hij wél frontman van een vijfkoppige band is, het  onbevangen karakter weet te handhaven terwijl er toch kloppende songs uit de speakers komen. Dit komt op ‘Rapture’ het beste tot wasdom op de song ‘Choosy Lover’, het hoogtepunt van de nieuwe cd. Soul, rock-‘n-roll, funk: alles komt samen in ruim drie minuten virtuositeit. Zonder meer: ‘Choosy Lover’ is het beste nummer uit het repertoire van de band die nu elf jaar bestaat. De stem van zanger Ivan Peroti is vol, het samenspel tussen vocalen en het hammondorgel spectaculair en het geheel is verpakt in een bijzonder funky jasje.

Sven Hammond
Het topniveau van ‘Choosy Lover’ halen de overige nummers op Sven Hammonds nieuwe plaat niet. Dit laat onverlet dat ‘Rapture’, het titelnummer, een fraai ingetogen nummer is dat intrigeert en dat het vrolijke en swingende ‘Top of the Mountain’ krachten bezit om op het gezicht van de grootste zuurpruim een glimlach tevoorschijn te toveren.

Toch houdt ‘Rapture’ de aandacht niet de volle drie kwartier vast. Aan het einde worden de songs voorspelbaar en moet vooral het individuele vakmanschap de vaart erin houden. Dat lukt in de laatste drie songs niet helemaal meer. In ‘Raven’ ontbreekt de spanning om de aandacht er zeven minuten bij te houden. Zo van: dit heb ik al eerder gehoord, maar dan veel beter. Zo gaat ‘Rapture’ als de bekende nachtkaars uit, al veert de boel nog wel even op als gastmuzikanten Markus Mann en Kris Berry voorbij komen. Een soort laatste stuiptrekking van een al met al genietbare cd. ‘Rapture’ bevestigt de populaire status van de band. Het knappe van Figee c.s. is dat ze nationaal succes boeken zonder een knieval te doen naar commercie en gemakzucht. De band heeft een authentiek geluid, een die wordt gedragen door vijf vakkundige muzikanten. Daarvan is ‘Rapture’ een nieuw bewijsstuk. 

Rapture, Caroline Records. 14,99 euro. Sven Hammond live: vrijdag 20 oktober, 20.00 uur, het Paard.

Sven Hammond, met links toetsenist en oprichter Sven Figee. | Foto: Hans-Peter van Velthoven

Standaardportret
Bekijk meer van