Chicks with Sticks willen statement maken

‘De drumwereld lijkt misschien een mannenbastion, ook vrouwen kunnen rake klappen geven’

Door

“Het zijn shows met een knipoog,” vertelt Dagmar Snoeren (28) over de optredens van haar band Chicks with Sticks, een slagwerkgroep met vijf vrouwelijke leden. De girlpower spat van de concerten van het drumkwintet af.

“Zo dragen wij op het podium felle, roze sneakers en maken wij leuke danspasjes. Op een ludieke wijze overdrijven wij onze vrouwelijke kant. Want op die manier willen wij een statement maken. Zo van: hé, de drumwereld lijkt misschien een mannenbastion, ook vrouwen kunnen rake klappen geven.”

Chicks with Sticks uit Breda

Het optreden op drumfestival Herfstfest, zondag 15 oktober in poppodium Het Paard, wordt de grootste show uit de carrière van de vijf Chicks with Sticks-dames, die allemaal uit de regio Breda komen.

“Wij zijn niet gewend om in gerenommeerde zalen als Het Paard te staan. Meestal spelen wij bij lokale evenementen, zoals laatst tijdens de Singelloop in Breda. Dat wij nu op een groot podium staan is spannend en uitdagend tegelijk,” erkent Snoeren.

 

Mannen hoeven geen sollicitatiebrief naar ons te sturen.
Dagmar Snoeren (Chicks with Sticks)

 

“Kijk, drummen is onze passie. Maar het is allemaal best nieuw voor ons. Deze band bestaat pas drie jaar. Ervaren zijn wij dus nog niet, maar wij ontwikkelen ons wel goed. Onze stijl wordt herkenbaarder. Of, beter gezegd: breder. Wij willen zo divers mogelijk uit de hoek komen, ons niet blindstaren op één genre. Eigenlijk spelen wij alles. Van samba tot rock en van salsa tot Japans.”

Tijdens de liveshows van Chicks with Sticks hangen de drumstelonderdelen aan een groot rek. Een spectaculair gezicht. Maar noodzakelijk. “Want wij maken geen gebruik van bassdrums,” legt Snoeren uit.

“Dat is wat een zittende bandpercussionist met de voet bedient. Wij spelen alle muziek staand, met onze drumstokken. Deze manier van trommelen slaat gelukkig aan, want de reacties die wij op onze shows krijgen zijn bijna altijd positief. En wat natuurlijk ook meespeelt is de verbazing. Mensen zijn niet gewend om vijf vrouwen achter de percussie te zien staan. Daarom is het ook goed om het vrouwelijke aspect tijdens een show er lekker dik bovenop te leggen.”

Mannen hoeven dus geen sollicitatiebrief naar het Brabantse vijftal te sturen? “Nee,” vertelt Snoeren lachend. “Dat raad ik ze af. Zie je het al voor je: een man in een band die Chicks with Sticks heet?”

Koen Herfst

De ‘chicks’ zijn een van de ruim tien artiesten die acte de présence geven op het percussiefestival Herfstfest. Dit jaar is het evenement, opgericht en georganiseerd door de bekende Haagse drummer Koen Herfst, voor de derde keer. Bekende en minder bekende percussionisten uit binnen- en buitenland geven tijdens dit eendaagse festival shows. Dit jaar onder anderen de Zweedse drummer Morgan Agren, de Amerikaanse Jaimeo Brown (die eerder met Stevie Wonder speelde) en Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk.

Herfstfest, zondag 15 oktober, Het Paard, vanaf 13.00 uur. Meer informatie: www.paard.nl en www.koenherfst.com/herfstfest

Standaardportret
Bekijk meer van