Prinses Beatrix opent Voorhout Monumentaal 2023

Prinses Beatrix opende zaterdag ondanks een verstuikte enkel de beeldententoonstelling Voorhout Monumentaal van Pulchri Studio. Er is werk van zo’n veertig kunstenaars te zien.

Door

Naar de opening op zaterdag 3 juni van de beeldententoonstelling Voorhout Monumentaal was lang uitgekeken. Even was het nog spannend, want prinses Beatrix, beschermvrouwe van Pulchri Studio, zou de openingshandeling verrichten, maar terwijl het publiek zich al voor de ingang op het Lange Voorhout verzamelde, kwam het bericht door dat zij haar enkel had verstuikt. Vrijwel alle kunstenaars waren aanwezig, ze zouden persoonlijk iets over hun werk vertellen als zij haar rondgang over het Lange Voorhout maakte. “We zullen de wandeling wat inkorten,” was de boodschap van de voorzitter van Pulchri Studio, Marieta Rijerkerk. Hare Koninklijke Hoogheid stapte inderdaad met een stok uit de auto, maar toen haar het voorstel werd gedaan om de rondgang wat in te korten zei ze resoluut: “Ben je mal, ik wil alles zien!”

Geïnteresseerd nam ze voor iedereen de tijd om meer over de kunstwerken te horen. De rondleiding werd gemaakt met beide conservatoren van de tentoonstelling: Jan van Huizen en Piet Warffemius. Na afloop werd samen met de kunstenaars en het bestuur van Pulchri Studio het glas geheven in de Kloosterkerk, waar het ‘binnendeel’  van de expositie zich bevindt.

Den Haag Sculptuur

Prinses (koningin) Beatrix, zelf beeldhouwster, opende in het verleden vele keren de beeldenexpositie Den Haag Sculptuur. Die werd in 2017 voor het laatst gehouden. In 2021 nam Pulchri het initiatief tot Voorhout Monumentaal. De eerste expositie bestond volledig uit werk van Pulchri-kunstenaars. De kunstenaarsvereniging hoopt er een tweejaarlijks evenement van te kunnen maken. Voorlopig lijkt dat te lukken, nu de expositie van 2023 een feit is. Nu is gekozen voor een bredere opzet: er doen ook niet-Pulchrileden mee.

Deelnemende kunstenaars op het Lange Voorhout zijn: Armando, David Bade, Marieke Bolhuis, Sjoerd Buisman, Harmke Datema Chang, Michael Jacklin, Theo Jansen, André Kruysen, Joep van Lieshout, Lon Pennock, Zeger Reyers, Marisja Smit & Thijs Trompert (ATM Atmosfeer), Brigitte Spiegeler, Elisabet Stienstra, Joost van den Toorn, Carel Visser, Andre Volten, Dré Wapenaar, Ronald A. Westerhuis.

Deelnemende kunstenaars in de Kloosterkerk: Hans van Bentem, Bob Bonies, Cor van Dijk, Guido Geelen, Heringa/Van Kalsbeek, Theo Jansen, Hieke Luik, Narges Mohammadi, Jan van Munster, Sarah Reinbold, Maria Roosen, Joost van den Toorn, Auke de Vries, Jan de Weerd.

  • Voorhout Monumentaal, 2023, t/m zondag 20 augustus. Meer informatie www.pulchri.nl
Standaardportret
Bekijk meer van