Armando, Auke de Vries en Theo Jansen op Lange Voorhout

Kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio presenteert komende zomer weer een grote beeldententoonstelling op het Lange Voorhout. Met werk van eigen leden en van andere beeldhouwers.

Door

Onder de titel ‘Voorhout Monumentaal 2023’ worden circa twintig beelden buiten getoond en in de Kloosterkerk. Dat heeft het 175-jarige genootschap bekendgemaakt. De inspiratiebronnen zijn Louis Couperus en M.C. Escher; de schrijver overleed een eeuw geleden en de graficus werd 125 jaar geleden geboren. Beide gebeurtenissen worden dit jaar herdacht.

Als curatoren treden op beeldhouwer Piet Warffemius en kunstverzamelaar Jan van Huizen. “De beelden moeten zeggingskracht en een ontegenzeggelijke originaliteit bezitten. De diversiteit van de tentoonstelling moet te zien zijn in de variatie van materialen, kunstvormen, kleuren en ontwerpen,” zegt Warffemius over het uitgangspunt voor de tentoonstelling. “De trots moet van de beelden afspatten, want dat is wat de kunstenaars willen. Het wordt een tentoonstelling waar de stad Den Haag trots op kan zijn.” Warffemius (1956) is schilder, beeldhouwer en graficus. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Nog niet alle deelnemers zijn bekend, maar Warffemius kan al wel een aantal namen noemen van binnen en buiten de Pulchri-gelederen. “We tonen om te beginnen werken van drie overleden kunstenaars: Armando, André Volten en Lon Pennock. Daarnaast kan ik noemen: Auke de Vries, Theo Jansen (van de Strandbeesten, red.), Hans van Bentem, David Bade, Jan van Munster, Zeger Reyers, André Kruysen, Ronald Westerhuis (MH17-monument, red.), Joep van Lieshout en Harmke Datema-Chang.” Van kunstenaars die twee jaar geleden hebben meegedaan, wordt nu geen werk getoond.

De financiering en andere praktische zaken liggen in handen van de vereniging. Warffemius en Van Huizen rekenen op steun van fondsen, van een aantal particulieren en van de gemeente, die vorig jaar met een bijdrage van vijfduizend euro erg bescheiden was.

Den Haag Sculptuur

Pulchri Studio pakte in 2021 de draad van de vroegere exposities van Den Haag Sculptuur weer op. Na een subsidiestop van de gemeente hield dat populaire evenement, dat jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers trok, op te bestaan na de editie van 2017. In kringen van Pulchri Studio is sindsdien gezonnen op een vervolg. Kunstenaar André van Lier nam het initiatief om met een beperkter budget en minder internationale pretenties een tentoonstelling te maken. Dat pakte goed uit. Van juni tot september 2021 prijkten onder de bomen van het Voorhout zo’n twintig beelden. Daaronder werk van onder meer Loek Bos, Eppe de Haan, Yke Prins, Marijke Gémessy, Kim Kroes, Alexander Zaklynsky en Piet Warffemius, die nu dus als curator optreedt. Ook in en bij het verenigingsgebouw werd geëxposeerd.

“We laten als Pulchri zien waartoe we in staat zijn,” zei Van Lier bij de opening, die werd verricht door prinses Beatrix. Beatrix is zelf beeldhouwster en is bovendien beschermvrouwe van Pulchri. Vorig jaar nog opende zij er de festiviteiten rond het 175-jarig bestaan. Pulchri hoopt voortaan elke twee jaar een buitenexpositie te kunnen organiseren.

Opgericht in 1847

Het genootschap werd in 1847 opgericht door de schilders Weissenbruch, Hardenberg, Roelofs en Van Hove. Na lang op de Prinsegracht te hebben gezeten verwierf de vereniging in 1901 door tussenkomst van de gefortuneerde zeeschilder Mesdag het kapitale pand aan het Lange Voorhout. De vereniging heeft kunstenaarsleden en ‘kunstlievende’ leden. Er zijn jaarlijks tientallen gratis te bezoeken tentoonstellingen en er is een sociëteit met binnenplaats, die ook voor niet-leden toegankelijk is.

  • ‘Voorhout Monumentaal 2023’, 3 juni tot en met 20 augustus, Lange Voorhout/Pulchri Studio. Meer informatie: www.pulchri.nl

[Dit stuk vervangt een eerdere, onvolledige versie.]

Standaardportret
Bekijk meer van