Panorama krijgt portret Mesdag

Panorama Mesdag krijgt van zijn vriendenstichtingen een portret van zijn naamgever, de zeeschilder H.W. Mesdag. Vanaf maandag te zien in het Panoramagebouw aan de zeestraat.

Door

De collectie van museum Panorama Mesdag is uitgebreid met een portret van de schepper van het Panorama door Willy Sluiter.

Het kunstwerk is een schenking van de twee ‘vriendencirkels’ die het museum ondersteunen, de Vrienden en de Maten van Mesdag. Zij verwierven het vorig jaar voor 3250 euro op een veiling bij Christie’s in Amsterdam. Suzanne Veldink, hoofd museale zaken van het museum, noemt het ‘een krachtig portret’.

“Mesdag komt erin niet alleen als kunstenaar, maar ook als ondernemer goed naar voren.”

Sluiter en Mesdag bij Pulchri Studio

Willy Sluiter (1873-1949), die een groot deel van zijn leven in Den Haag en Scheveningen woonde, maakte het portret als in memoriam na Mesdags overlijden in 1915.

Als voorbeeld gebruikte hij een bekende zwart-witfoto van de oude voorman van de Haagse School en voorzitter van Pulchri Studio. Sluiter was lid van Pulchri en moet de kunstenaar daar vaak hebben meegemaakt.

Het portret, dat vanaf maandag 10 september in het museum te zien is, is uitgevoerd in gemengde techniek: krijt, aquarel en gouache op papier.

 

Standaardportret
Bekijk meer van