Update: Kapsalon Theater wankelt door harde opstelling burgemeesters

Steeds meer burgemeesters laten weten de protestactie Kapsalon Theater niet te zullen tolereren. Ook Haagse theaters en musea willen morgen meedoen.

Door

Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen laat weten dat zal worden opgetreden ‘bij excessen’. “Als er overtredingen van de coronaregels worden geconstateerd, dan wordt er eerst aangesproken, dan formeel gewaarschuwd en daarna beboet.” Mede-organisator Diederik Ebbinge zei dinsdagavond de actie, waarvoor zich zo’n zeventig podia hebben aangemeld, te willen doorzetten. De houding van de burgemeesters typeerde hij als ‘de nerd op zijn bek timmeren’, een verwijzing naar de eerdere constatering dat de cultuursector ‘het braafste jongetje van de klas’ is.

Er is veel animo om zich aan te sluiten bij de landelijke actie die is bedacht door de cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries: ‘Kapsalon Theater’. Podia en musea gaan open als culturele kapsalon dan wel sportschool. ‘We zijn blij met deze eenmalige actie een manier gevonden te hebben om op een ludieke manier én volgens de geldende regels, de aandacht te vestigen op de nijpende situatie in de culturele sector,’ aldus de site van Kapsalon Theater.

Theaters

Theater Diligentia aan het Lange Voorhout gaat woensdag om 15.30 open. Tijdens de voorstelling worden bezoekers geknipt, terwijl Sjaak Bral, Francis van Broekhoven, Lucinda Sedoc en Kikki Schippers optreden. Diligentia stelt dat de theaters tot de veiligste bezoeklocaties behoren. Directeur Lucien Kembel: “Nu het kabinet de stap heeft gezet om de samenleving deels te heropenen, verbaast het ons welke keuzes daarbij zijn gemaakt. Het is onbegrijpelijk dat de theaters er niet bij horen en dus dicht moeten blijven. De gehele culturele sector heeft inmiddels bewezen, een volkomen veilige sector te zijn.” Het optreden is uitverkocht.

Het Nationale Theater gooit woensdag vanaf 12.00 uur zijn grootste zaal open: de Koninklijke Schouwburg. Het publiek kan één uur lang repetities en voorproefjes bijwonen van voorstellingen waar op dit moment aan gewerkt wordt. HNT sluit zich aan bij de landelijke actie, maar niet als kapsalon. “Wij gaan open als theater – want dat is wat wij zijn: een theater. Een plek voor de ontmoeting, om inspiratie op te doen en verhalen te horen die ons raken,” zegt directeur Cees Debets.

“We hebben het overheidsbeleid altijd gevolgd en gesteund, maar nu komen we in verzet. Het is niet uit te leggen dat de winkels, de sportscholen en de kappers open mogen, terwijl de culturele sector gesloten blijft. Het is bijna maart, dan zijn we al twee jaar in onzekerheid aan het opereren. Je probeert als theater en met de gezelschappen klaar te staan als het weer mag. Maar wanneer dat is, dat weten we nooit zeker.” HNT roept daarom het kabinet op om de culturele sector te heropenen en daartoe zo snel mogelijk een heldere route te presenteren. Reserveren kan via de site.

Andere initiatieven

  • Restaurant Greens bij het Westbroekpark sluit zich woensdag om 17.00 uur aan bij Kapsalon Theater met een optreden van het gelegenheidstrio Jaime Nanoha, Vita Pagie & Max Douw.
  • In Theater Dakota treden vanaf 14.30 Tes Merlot en Michael Varekamp op.
  • En ook De Nieuwe Regentes aan de Weimarstraat gaat vanaf 14.30 uur open.

Musea als sportschool

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum sluit zich woensdag aan bij de landelijke actie ‘Museum Gym’ van de Museumvereniging: musea die opengaan als culturele sportschool. Programma vanaf 14.00 uur.

Actie in het Kinderboekenmuseum. (PR)

Het Kunstmuseum Den Haag kiest voor de vrijdagmiddag. Er kan een speciale ‘mindfulnesstour’ worden gevolgd langs de tentoonstellingen van Paula Rego, Grayson Perry,William Engelen en Ontdek het moderne.

Amare Gym

Ook cultuurgebouw Amare kiest voor de optie ‘gym’. Woensdag zijn er van van 15.00 tot 16.30 uur op meerdere ‘work-outs’, begeleid door het Residentie Orkest. Op de lessenaars staat de ‘Boléro’ van Ravel. Een aantal ensembles, bestaande uit studenten van het Koninklijk Conservatorium, zal spelen tussen de work-outs door. Iedereen is welkom om mee te doen of gewoon te komen kijken.
De ruimte op de begane grond van Amare wordt opengesteld volgens de laatste voorzorgsmaatregelen. “We kunnen niet wachten tot ook voor het publiek de kunsten weer zichtbaar en hoorbaar worden,” zegt Amare-directeur Jan Zoet. “Laten we cultuur snel weer voor
iedereen toegankelijk maken.”

Voor de laatste stand van zaken: zie de sites van Kapsalontheater en Museum Gym.

[Dit stuk is op 18 januari 20.38 en 19 januari 10.51 uur aangevuld.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van