Nieuwe dirigent Residentie Orkest in aantocht

De Duitse dirigente Anja Bihlmaier verlaat het Residentie Orkest na vier seizoenen. Vanaf zomer 2025 neemt Jun Märkl het stokje over.

Door

De Duits-Japanse dirigent Jun Märkl is al sinds de zomer van 2021 vaste gastdirigent van het Haagse orkest. Hij zal voor minimaal vier seizoenen optreden als chef-dirigent. Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest (RO) is enthousiast over de nieuwe positie van Märkl zegt hij. “We zijn verheugd dat een van de meest ervaren dirigenten uit het internationale circuit zich als chef-dirigent verbindt aan het Residentie Orkest.”

Märkl zelf voegt daaraan in een verklaring toe dat hij ‘na vele jaren van inspirerend musiceren met de geweldige musici van het R0 heel enthousiast [is] om onze relatie uit te breiden en te versterken’. Hij wil ‘het brede profiel van een toegewijd, gepassioneerd en hoogwaardig orkest in en buiten Den Haag verder verdiepen’.

Anja Bihlmaier blijft in functie tot de zomer van 2025 en keert daarna terug als gastdirigent. Of zij elders chef wordt is nog niet bekend. Wel heeft zij een drukke agenda met onder meer debuten dit seizoen bij het London Philharmonic Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Glyndebourne Opera, Frankfurt Radio Symphony, Orchestre National du Capitole de Toulouse en Sydney Symphony.

 

We zijn verheugd dat een van de meest ervaren dirigenten uit het internationale circuit zich aan ons verbindt
Sven Arne Tepl, Residentie Orkest

 

Bihlmaier vertrekt relatief vroeg, net als haar voorganger, de Brit James Collon. Hij leidde het orkest aks chef van 2018 tot 2021. Maar volgens Tepl zijn dit normale bewegingen in de internationale wereld van de klassieke muziek. Hij ontkent dat er een verband is met de financiële problemen waarmee het orkest te maken heeft. “Het is toeval dat dat nu ook speelt,” zegt hij. Het RO komt vanaf 2025 vijf ton per jaar tekort door de hogere huurkosten bij Amare en door de gestegen kosten van het inhuren van freelancers.

Veelgevraagd dirigent

Jun Märkl (München, 1959) studeerde directie bij onder anderen Sergiu Celibidache, Leonard Bernstein en Seiji Ozawa. Hij dirigeerde orkesten als de Münchner Philharmoniker, The Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra, Tonhalle Zürich en het Oslo Philharmonic. Hij is ook een gerenommeerd operadirigent en is een veelgevraagde gast bij de staatsopera’s van Wenen en Berlijn en de Metropolitan Opera in New York. Hij was chef-dirigent van onder meer het Orchester National de Lyon en het MDR-Sinfonieorchester Leipzig. Hij is momenteel Music Director van het National Symphony Orchestra of Taiwan, Artistic Advisor van het Indianapolis Symphony en Principal Guest Conductor van het Oregon Symphony. Hij heeft in de loop der jaren talloze cd’s opgenomen. Het recente album met het RO met orkestmuziek van Saint-Saëns was cd van de week bij NPO Klassiek.

De Duitse dirigente Anja Bihlmaier verlaat het RO in 2025. | Foto: PR

Het RO verlengt daarnaast de langdurige relatie met vaste gastdirigent Richard Egarr tot 2029. Het team wordt gecompleteerd met de jonge, Britse dirigent Chloe Rooke in de nieuw gecreëerde positie van ‘emerging artist in residence’ voor drie seizoenen vanaf 2024. Chloe Rooke is een voormalig student van de Nationale Master Orkestdirectie van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag in samenwerking met de Nederlandse symfonieorkesten.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van