Yoga met het Residentie Orkest: uniek concert in Amare (foto’s)

Matjes, ademhalingsoefeningen en klassieke muziek. In Amare vinden dit weekend unieke yogaconcert plaats.

Door

Honderd Hagenaars staan op zondagochtend tijdens het programma ‘Breath of Life’ in Amare op de yogamat voor een les, om daarna meteen door te gaan naar de concertzaal. Onder begeleiding van het Residentie Orkest speelt klarinettist Annelien Van Wauwe daar het stuk ‘Sutra’, dat alles met meditatie, yoga en ademhalen te maken heeft.

“‘Sutra’ is met niets te vergelijken. Het is een solostuk met mijn bassetklarinet gecombineerd met een orkest en een elektronische soundscape,” zegt Van Wauwe. Zij liet het stuk componeren door Wim Henderickx, die bekendstond om zijn spiritueel geïnspireerde muziek. Vorige maand overleed de componist plotseling, wat een extra lading geeft aan het concert dat in het teken staat van levenslucht. “Het is een eerbetoon aan hem. Ik heb een kort fragment op zijn uitvaart gespeeld,” vertelt de klarinettiste.

“Dit is een van zijn laatste werken, het is me dus extreem dierbaar.” Voor de Nederlandse uitvoering van ‘Sutra’, die voor het eerst op vrijdag 20 januari plaatsvindt, benaderde Van Wauwe het Residentie Orkest. Als hoofdvakdocent klarinet bij het Koninklijk Conservatorium is zij zelf ook vaak te vinden in Amare, het ‘huis’ van het Haagse orkest.

Mantra’s

Van Wauwe is fervent yogabeoefenaar. “Ik doe al twaalf jaar aan yoga en ik raakte geïnspireerd voor het programma ‘Breath of Life’ door de mantra’s die tijdens yogalessen worden gezongen,” aldus de geboren Vlaamse. Deze zullen ook tijdens het concert te horen zijn.

In de coronaperiode volgde Van Wauwe veel yogalessen bij docent Marvin Cooper, die afgelopen maandag, op Blue Monday, in de aanloop naar ‘Breath of Life’ yoga- en ademlessen gaf in het cultuurpaleis. “Het is mooi dat muziek en yoga worden gecombineerd. Het gebruik van muziek tijdens yogalessen maakt emotie los. Het doel is wel dat je je na een les volledig zen voelt,” legt Cooper uit.

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen.]

Annelien van Wauwe en Marvin Cooper bereiden zich voor op de concerten. (Door: DHC/Elise Fluijt)

 

Yogadocent Judith van der Klink, die onder meer doceert bij Balansz, geeft de gratis yogales voorafgaand aan het concert. “Heel bijzonder om een orkest in te leiden met een yogales die óók live wordt begeleid door klassieke muziek. Bizar: binnen een paar uur zat de les al vol.”

Yoga is laagdrempelig

Iedereen kan wat Van der Klink betreft aan yoga doen. “Ook al ben je 13, 83 of 103. Ik vind het ook mooi dat het hierdoor nog laagdrempeliger wordt om een klassiek concert te bezoeken.” Mogelijk wordt ‘Breath of Life’ een jaarlijks terugkerend concert rond Blue Monday. “Steeds meer mensen zijn op zoek naar rust in een stressvol leven,” aldus initiatiefnemer Van Wauwe.

Naast ‘Sutra’ speelt het Residentie Orkest ‘Andante’ uit Mozarts Symfonie nr. 36. Ook komt de Tweede Symfonie van Robert Schumann voorbij.

Annelien van Wauwe en het Residentie Orkest, ‘Breath of Life’, vrijdag 20 januari, 20.15 uur en zondag 22 januari 14.15 uur, concertzaal Amare. De volgeboekte yogales op zondag begint om 10.30 uur.

Speciaal voor lezers van Den Haag Centraal biedt het Residentie Orkest voor dit concert 25 procent korting aan (maximaal vier personen per reservering). Kaarten zijn verkrijgbaar via www.residentieorkest.nl of 070 88 00 333 onder vermelding van DHC.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 19 januari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van