Kaderock jubileert: woordkunst, chansons, psychedelische pop en hardrock

Traditiegetrouw is er op de eerste zaterdag van juni het muziekfestival Kaderock. Dit jaar voor de 25ste keer. Gitaarmuziek voert de boventoon in Leyenburg, maar mét nuances.

Door

Midden in het interview staat Daan van der Bruggen plotseling op. De directeur van Musicon en hoofdprogrammeur van het Kaderock-festival schiet zijn kantoor in. Luttele seconden later is hij weer terug in de tuin van het muziekcafé, waar het gesprek plaatsheeft. Hij houdt zijn telefoon omhoog, die nog binnen op het bureau lag. “Sorry, het is onbeleefd om zomaar op te staan, maar dit is té leuk om niet te laten zien,” wijst Van der Bruggen naar zijn mobieltje. “Kijk! Dit is een impressie van de allereerste editie van Kaderock.” Op het scherm is een klein podium te zien met daaromheen een handvol mensen. De belichting verraadt de gedateerdheid. “Dat was 1995. Het festivalletje ontstond heel spontaan, hier op het parkeerterrein van Musicon. Toen speelde onder meer de rock-coverband Mooie Meneren, dat kan ik mij nog goed herinneren. Het was klein, maar heel leuk.”

Inmiddels is Kaderock uitgegroeid tot een ankerpunt op de Haagse festivalkalender, tot een traditie op de eerste zaterdag van juni, in en rond Musicon aan de Soestdijksekade in Leyenburg. Haagse artiesten als Kane, Mariska Veres, Q65, Cesar Zuiderwijk, George Kooymans, Taymir en Luminize stonden er in het verleden op de bühne. Dit jaar viert het festival zijn 25ste verjaardag (door corona kwamen de edities van 2020 en 2021 te vervallen). “We hebben misschien wel het beste programma dat we ooit gehad hebben,” vertelt de 48-jarige Van der Bruggen, die als directeur van Musicon alle edities meemaakte.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Son Mieux. (Door: Philine van den Hul)

“Met de Haagse popband Son Mieux en de Amsterdamse singer-songwriter Lucas Hamming hebben we twee ‘headliners’. Dat zijn artiesten die grote zalen en bekende festivals in Nederland uitverkopen. Het moment om Son Mieux te boeken kan eigenlijk niet beter. De band won vorige maand een Edison Pop Award, ze zijn nu helemaal hot. Het is precies de knaller waar ik op hoopte na twee jaar stilte.”

Ome Guus op Kaderock

Kaderock staat bekend als een festival voor gitaarmuziek. “Dat is inderdaad de rode draad,” erkent Van der Bruggen. “Ook dit jaar zijn de volbloed-rockartiesten weer goed vertegenwoordigd. Zo hebben we Sloper, het project van Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens, de drummers van Golden Earring en Triggerfinger. En Rages of Sin komt, een Haagse metalband. Maar er is meer dan alleen rammen geblazen. The Indien maakt ook gitaarmuziek, maar wel genuanceerd, het is bijna psychedelische pop.”

 

Hier wordt het Haagse muziekvuur overgedragen van oud op jong.
Daan van der Bruggen

 

“En we hebben zelfs compleet andere genres. Wat dacht je van Tess Merlot? Zij komt Franse chansons zingen. En dan is er nog Ome Guus, een hiphopact. Geen gangsterrap, maar een ambachtelijke woordkunstenaar. Het is poëtisch. Ome Guus (artiestennaam van de Hagenaar Guus van der Steen, red.) zou bij wijze van spreken zo op Crossing Border kunnen staan. Zo is het programma breed, ik ben tevreden met de balans.”

Drie generaties

Ook kenmerkend voor Kaderock: de samenkomst van meerdere popgeneraties. Van der Bruggen: “Op het podium en in het publiek zien we drie generaties pophelden: grootouders, ouders, kinderen en soms zelfs kleinkinderen. Hier wordt het Haagse muziekvuur overgedragen van oud op jong. Zo hebben we dit jaar de ‘Pioniers van de Nederpop’ met Rudy Bennett en Cesar Zuiderwijk, mannen van in de zeventig. En dat terwijl om 12.00 uur Haylid het festival opent, een jonge band, bestaande uit vijf Haagse tieners. Zij maken energieke popsongs, een beetje in de lijn van Nothing But Thieves (een Britse rockband die de afgelopen jaren meerdere keren in de top 40 stond, red.). Zij zijn de jongste band in de geschiedenis van het festival.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Haylid. (PR)

“Zo is de line-up een mix van gevestigde grootheden en aanstormend talent, precies waar Kaderock de afgelopen vijfentwintig jaar voor stond.” Van der Bruggen leunt achterover als hij afsluit: “En dat is ook waar Kaderock de komende vijfentwintig jaar voor zal staan.”

Kaderock, zaterdag 4 juni vanaf 12.00 uur, Muziekcafé Musicon (Soestdijksekade 345). Toegang: € 5,- in de voorverkoop, € 10,- aan de deur. Meer informatie: www.kaderock.com

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 26 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van