Haagse Wereld Hapjes op Lange Voorhout

Het kan na drie jaar weer: een groot culinair evenement in de buitenlucht. Het Lange Voorhout maakt zich op voor Haagse Wereld Hapjes. Lekkere pinksterdagen.

Door

Lisette Ernens zit nooit stil. Toen corona het leven platgelegde, zag de 57-jarige Haagse uit haar raam brommertjes van bezorgservices af en aan rijden. De grande dame van de Haagse gastronomie die al een boekingsbureau heeft voor sterrenchefs, zag meteen een gat in de markt en lanceerde de Sterrenchef Box, een viergangenmenu van een sterrenchef dat thuis wordt afgeleverd. “Ondanks dat alles weer open is, doet die box het nog steeds goed. Maar gelukkig kan ik me nu ook weer richten op mijn andere project: Haagse Wereld Hapjes, begin juni. Wil je trouwens een glas wijn?” Het is drie uur ’s middags, dus we bedanken nog even. “Thee dan?”

Keur aan internationale hapjes

Terwijl de waterkoker zijn werk doet, klapt Ernens haar computer open. “Volgens mij is dit het eerste grote culinaire event in Den Haag dat na drie jaar weer in de buitenlucht plaatsheeft. En we hebben een mooie line-up met restaurants aan het Lange Voorhout. Even spieken.”

Ze noemt een lijst van veertien restaurants op die, de naam zegt het al, een keur aan internationale hapjes maken voor het publiek. Zo serveert het Italiaanse restaurant La Galleria bordjes vitello tonnato, parmaham met buffelmozzarella en minipizza’s en maakt de meer internationaal georiënteerde The Embassy oesters op Balinese wijze en Koreaanse gyoza’s. De prijzen van de gerechten variëren tussen de vijf en tien euro. “Uitzonderingen daargelaten,” zegt Ernens. “En je hoeft bij ons geen muntjes te kopen, je rekent gewoon bij het restaurant af.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Dat er dit jaar iets minder restaurants meedoen dan bij de vorige editie, komt niet door het gebrek aan enthousiasme, volgens Ernens. “Veel chefs willen wel, maar hebben niet genoeg personeel om in te zetten.”

Sterrenproeverij

Wie wel komt, is sterrenchef Ronald van Roon van restaurant Calla’s. Op eerste en tweede pinksterdag kookt hij voor een select gezelschap van zo’n vijftig personen. “In een kleine viptent word je ontvangen met een aperitief en aan tafel bediend.”

Het vijfgangenmenu (zowel lunch als diner) bestaat onder meer uit tartaar van zeebrasem en citrusvruchten, rode mul met Noordzeekrab en kalfssukade met asperges, aardappels en rodewijnsaus. Alle drankjes van deze sterrenproeverij zijn bij de prijs van 89 euro inbegrepen. Een culinaire topkans, aldus Ernens.

The Clarks

Tijdens Haagse Wereld Hapjes wordt gegeten, gedronken en… gedanst. Op alle dagen treden er bands op. The Clarks trapt af op vrijdag 3 juni en Celebrating Amy, de Amy Winehouse Tribute Band, mag afsluiten op maandag 6 juni.

“Amy speelt ook de dag ervoor, maar dan solo. Wil je ook nog vermelden dat de populaire Muziekkaravaan komt? Je kunt zelf plaatjes aanvragen. Dat wordt weer swingen!”

SterrenPreuvenement

“Zo, we zijn wel klaar, toch?”, verzucht Ernens. “Volgens mij is het nu tijd voor wijn. Chipje erbij?” Twee weken voor het festival is er bij de organisator nog geen greintje zenuwen te bespeuren. En als Haagse Wereld Hapjes is afgerond, staat weer een nieuw culinair avontuur te wachten: in Slot Zeist houdt ze op 25 en 26 maart het SterrenPreuvenement met tien sterrenchefs.

“Wandelend door het zeventiende-eeuwse slot krijg je in elke zaal gerechtjes gepresenteerd van Wilco Berends van De Nederlanden uit Vreeland tot Jonathan Zandbergen van Merlet in Schoorl. En om tien uur chillen in de lounge of ouderwets dansen in de ballroom!” Lisette Ernens is er al klaar voor.

Haagse Wereld Hapjes, Lange Voorhout, vrijdag 3 t/m maandag 6 juni. Meer informatie: www.haagsewereldhapjes.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 19 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van