Nieuw plan voor cultuurpark met rauw randje in Binckhorst

De Binckhorst moet gaan bruisen met een cultuurpark van 13.000 vierkante meter. Initiatiefnemer PIP wil met Inter-City een Haagse plek creëren die vergelijkbaar is met de Spoorzone in Tilburg of het Berlijnse RAW.

Door

Van een amfitheater en een nachtclub tot een skatepark, restaurants, ateliers en een expositieruimte. Cultuurpodium-nachtclub PIP heeft een uitgewerkt plan klaarliggen voor cultuurpark Inter-City in de Sporendriehoek, de lap grond die ligt ingeklemd tussen de treinsporen van Den Haag Centraal (CS) en Den Haag Hollands Spoor (HS). “Als je niets doet, is de Binckhorst over tien jaar een dooie wijk met alleen maar Starbucks- en McDonald’s-vestigingen,” zegt Steven van Lummel van PIP. “Inter-City wordt een stad in een stad.”

Tijdens het Stadmakersfestival in de Fokker Terminal presenteerde PIP vorige week vrijdag een plan voor een cultuurpark van 13.000 vierkante meter in de Binckhorst, dat vol lof werd ontvangen door aanwezige ambtenaren en Hagenaars. “Wanneer kan ik hier een dansje doen?,” vraagt een van de bezoekers meteen.

Binckhorst

Unknown Group, die onlangs bedrijfsverzamelgebouw De Titaan op de Binckhorst kocht van de gemeente, wil investeren in Inter-City. Ook de gemeente en de NS zijn enthousiast. “Iedereen zegt: ‘Dit is fantastisch!’ Alle lichten staan op groen, maar we kunnen nog geen gas geven,” zegt Van Lummel. “De ontsluiting en de veiligheid zijn de grootste uitdagingen.”

De komst van een tramlijn in de Binckhorst sluit mogelijk de enige entree naar het terrein af. Bovendien ligt de Sporendriehoek tussen treinsporen waar ook goederentreinen overheen denderen. Het terrein is eigendom van de NS, die de Sporendriehoek in erfpacht heeft uitgegeven aan Den Haag voor een periode van vijfentwintig jaar. “Er heerst een angst bij de gemeente dat we ondanks afspraken over tijdelijkheid niet weggaan,” zegt Van Lummel.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

De locatie van het cultuurpark, gezien vanuit Bink36. | Foto: DHC/Anniek Molle

Die angst is niet gegrond, volgens de initiatiefnemers. “Tuurlijk zou het vet zijn als we vijfentwintig jaar gebruik kunnen maken van het terrein, maar vijf jaar is ook prima. Het is zonde om geen gebruik te maken van dit laatste stukje rauwe stad. In vijf jaar tijd kunnen er waanzinnig mooie dingen ontstaan.”

Rafelrand

In coronatijd borrelde het idee voor Inter-City op bij Steven van Lummel, David Schoch en Allard de Zwart. “Corona gaf lucht om te dromen over iets nieuws,” legt Van Lummel uit. “Er komen alleen maar woningen in de Binckhorst, maar er moet ook iets te doen zijn.”

Al snel viel hun oog op het lapje grond dat pal naast bedrijfscentrum BINK36 ligt. Het stadsbestuur had tot vorig jaar al plannen voor de Sporendriehoek en wilde de prostitutiestraten verplaatsen naar deze locatie. Dit voorstel werd tot grote vreugde van PIP van tafel geveegd. In de Sporendriehoek zijn nog wel enkele bedrijven gevestigd, zoals een garage. Ook is er een gebouw dat antikraak verhuurd wordt. “Vanuit die laatste plek zouden we kunnen beginnen. We gaan bovendien voor dit plan uit van de bestaande bebouwing,” zegt Schoch. “We hopen natuurlijk op langdurige tijdelijkheid voor dit laatste stukje Den Haag met een rafelrand.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Zo moet Inter-City eruit gaan zien. (PIP)

Dansen

PIP stapt vanwege de afwachtende houding binnenkort met een concreet voorstel naar de gemeente. “Dit plan heeft honderd procent kans van slagen. Bovendien moet de Binckhorst geen wijk worden zonder ziel,” aldus Van Lummel. Het drietal barst van het zelfvertrouwen over het plan. “Over een jaar kan in de Sporendriehoek een dansje worden gedaan,” zegt Schoch stellig.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 19 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van