Grote Markt kleurt weer groen op St. Patrick’s Day

Ierland is op 17 maart weer in de ban van St. Patrick’s Day, de nationale feestdag waarop groene outfits, volksmuziek en traditionele (alcoholische) dranken centraal staan. Voor het negende jaar op rij doet Den Haag mee

Door

De Grote Markt en O’Casey’s Irish Pub op het Noordeinde zijn zondag in de Ierse nationale kleur (groen) gehuld voor de grootste viering van St. Patrick’s Day in Nederland. Vorig jaar trokken 12.000 bezoekers naar het  festival in de Haagse binnenstad.

Met een concert van de in Ierland bekende rockband Acting the Maggot, shows van dansscholen, traditionele gerechten als lamb roast, Guinness-bier van de tap hoopt de organisatie weer veel mensen te trekken. Ook verzorgt de Italiaans-Haagse evenementenorganisator Sandro Bruti een whiskeyproeverij. “Naast de opzwepende muziek zit de aantrekkingskracht van de Haagse St. Patrick’s Day in de Ierse gemeenschap. Zij vormen er elk jaar traditiegetrouw de harde kern,” vertelt pr-dame Alice van Schoonhoven van de Grote Markt.

 

Foto's: PR

 

“Al vroeg op de dag weten zij er een feest van te maken. Zij worden daarbij aangemoedigd door pinten Guinness. Om de iets strammere Nederlander een duwtje in de goede richting te geven, houdt de Blarney Dance Academy om twee uur al een clinic ‘céilí’. Iedereen kan meedoen met deze traditionele rij- en rondedansen.”

 

Al vroeg op de dag weten de Ieren er een feest van te maken
Alice van Schoonhoven (Grote Markt)

 

De Ieren herdenken op hun nationale feestdag de heilige Sint Patricius. Deze ‘Sint Patrick’ wilde in de vierde eeuw na Christus het toen heidense Ierland bekeren tot het christendom. De heilige Patricus wordt geprezen om zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Baarden

Hoewel de Ierse feestdag tegenwoordig vooral om gezelligheid en pinten bier draait, kent St. Patrick’s Day nog wel degelijk verwijzingen naar tijden van weleer. Zo tooien veel Ierse mannen zich op 17 maart met een grote baard. Dit is een verwijzing naar de ‘leprechaun’, een gelukbrengende kabouter uit de Ierse mythologie. Deze wezentjes kunnen mensen naar een pot met goud leiden, zo leert de overlevering.

St. Patrick’s Day Festival, zondag 17 maart, 13.00-23.00 uur, Grote Markt en O’Casey’s Irish Pub aan het Noordeinde, gratis entree. Meer informatie: www.stpatricksdaydenhaag.nl

Standaardportret
Bekijk meer van