Gratis festival HipFest neemt Keizerstraat weer over

HipFest is sinds 2015 hét gratis festival in de Scheveningse Keizerstraat waarbij muziek van opkomende bands centraal staat. De eerstvolgende editie is vrijdag met de oer-Haagse band The Indien als een van de hoogtepunten.

Door

Gladde Paling, Fata Boom, Subterranean Street Society, Ciao Lucifer, Hete Kolen, The Indien en andere bands sieren de line-up van HipFest dat deze vrijdag de bekende Scheveningse Keizerstraat overneemt. Rianne Walther, frontvrouw van The Indien, kijkt enorm uit naar het gratis festival waar zij voor de eerste keer staat met de volledige band. “Op buurtfestivals is de sfeer altijd nét iets gemoedelijker,” zegt de Haagse.

Sinds vorig jaar is indiepopband The Indien terug na een periode waarin alles op een lager pitje stond. “We kregen een labeldeal in Londen en daarna ging de wereld op slot door corona”, zegt Walther, die ruim de tijd nam om nieuwe liedjes te schrijven. “Die liedjes heb ik zolang in mijn zak gehouden. Het is geweldig om deze nummers nu live te spelen.” De band heeft net een succesvolle clubtour achter de rug. In maart bracht The Indien de single ‘Be Your’ uit, die meteen grijsgedraaid werd door radiostations. Ook werd het nummer uitgeroepen tot NPO Radio 2 Top Song. “Ik had geen idee dat dit nummer zo zou aanslaan. Al die positieve reacties van luisteraars zijn voor mij het grootste cadeau.”

In ‘Be Yours’ zingt Walther over de onzekerheid van een nieuwe relatie waar nog geen label op is geplakt. “Een heel persoonlijk nummer en daarom extra bijzonder dat zoveel mensen zich hierin herkennen.” De volgende single komt later deze zomer uit. Mogelijk volgt later dit jaar een album of ep. “Ik heb de coronaperiode gebruikt om na te denken over mijn carrière als zangeres. Toen ik vorig jaar weer voor het eerst op het podium stond bij Kaderock, wist ik: hier voel ik mij thuis. Sindsdien zijn die irritante zenuwen die ik had voor een optreden helemaal weggevallen.”

HipFest trekt duizenden bezoekers 

Lesley Warendorff en Alexander Serban van Stichting Popagenda Scheveningen bedachten en organiseren HipFest en talloze andere festivals, zoals Haags Beat Festival, dat op 13 augustus plaatsvindt in het Zuiderparktheater. Serban: “Het idee was om een festival in het hart van Scheveningen te organiseren waarbij ook de horecalocaties gebruikt worden als podium. Tijdens de eerste editie van HipFest was de straat bezaaid met mensen. Toen dachten we meteen: hier moeten we mee doorgaan.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Rianne Walther pakt uit met The Indien. (Door: Nicky Onderwater)

Warendorff neemt de programmering voor zijn rekening en bezoekt continu optredens om ieder jaar de meest veelbelovende bands toe te voegen aan de line-up. “HipFest staat bekend om de opkomende bands,” zegt Warendorff. “We programmeren heel breed: van indierock tot reggae en surfmuziek, maar ook elektro.” Gemiddeld trekt HipFest over de hele dag verspreid tussen de zes- en zevenduizend bezoekers, veelal jongeren. “We hebben vijf podia, waarvan drie in de buitenlucht.”

Mond valt open

Rianne Walther staat vrijdag met The Indien om 18.45 uur op het Kerkplein-podium. “Dicht bij zee, dus een duik na afloop sluit ik niet uit,” zegt de zangeres met een lach. Het wordt een dynamisch optreden met veel uptempo nummers. “Stapje voor stapje bouwen we weer op. Ik verwacht dat volgend jaar echt een knaljaar wordt met veel festivals. Een nog groter podium op Lowlands zou tof zijn, en Glastonbury. Mijn droom is om met onze muziek de wereld over te toeren.”

Warendorff en Serban hebben veel zin in de nieuwste editie van HipFest. “Het wordt mooi weer”, zegt Warendorff, die nog wat tips geeft. “Fata Boom, hiphop/elektro, is een hele bijzondere live-act. Bij deze show valt je mond wagenwijd open. Ook naar de afsluiter, Gladde Paling, een elektro-dj, kijken we echt uit. Daarnaast gaan we van Subterranean Street Society, een blues/rockband, nog heel veel horen de komende jaren,” aldus de organisator en programmeur.

HipFest, vrijdag 16 juni, 17.00 tot 02.00 uur, Keizerstraat, Scheveningen. Toegang gratis. Meer informatie: www.hipfest.nl

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van