Francesca Tandoi op Jazz in de Gracht: ‘Arrivederci Roma’ vanachter het stuur

Wie haar hoort zingen of pianospelen, hoeft niet eens van jazz te houden om te weten: Francesca Tandoi gaat het maken. De Italiaanse uit Den Haag is binnenkort ook te bewonderen op Jazz in de Gracht.

Door

Ze heeft inmiddels alle piano’s in de jazzy etablissementen van Den Haag bespeeld en heeft een stapeltje cd’s gemaakt, waarvan enkele op het Japanse Sawano-label en twee, binnenkort te verschijnen, op het Haagse OAP-records. Die laatste twee met de vermaarde Amerikaanse saxofonist Scott Hamilton: Francesca Tandoi (Rome, 1984), Italiaanse, pianiste én zangeres. Hier afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium (bachelor) en het Rotterdamse Codarts (master). Op Jazz in de Gracht speelt en zingt ze bij het trio van drummer Danny Kegel.

Kenners, zoals drummer en vibrafonist Frits Landesbergen, voorspellen haar een mooie toekomst. En wie even naar de naam Francesca Tandoi zoekt op YouTube, herkent die mening: een fraaie video van haar masterconcert in Rotterdam, een ‘set’ in het New Yorkse Luca’s Place, een grappig filmpje achter het stuur van een auto (in de file) in Rome waar ze op een melodica ‘Arrivederci Roma’ speelt en zingt. Of optredens met Scott Hamilton, hier en in Italië.

Francesca Tandoi (Foto: PR)

Ze is veelzijdig, speelt piano met fantasie en durf, zowel subtiel als genuanceerd uitgelaten, en steeds met een sterk gevoel voor haar functie in haar combo. Ze zingt met een mooi, zuiver geluid, een ideale timing en een naturelle voordracht die je meteen pakt. Daarbij straalt het speelplezier af van wat ze doet.

Droom van Francesca Tandoi

Italië en Nederland, twee essentiële landen voor Francesca en ze leeft eigenlijk in beide, zegt ze. “Ik kan niet kiezen, misschien ga ik ooit terug, maar ik weet niet waar ik leef, eigenlijk overal, want mijn droom is veel te reizen.”

 

Frustraties wegslikken, nooit je geloof in de muziek verliezen en een beetje geluk hebben.
Francesca Tandoi

 

Het begin van die droom is er al. Ze heeft ook een jazztrio in Italië waarmee ze net een tournee in dat land heeft afgesloten, in november doet ze een serie optredens in Portugal, Zuid-Afrika staat op het programma (ze trad er al eerder op) en volgend jaar volgt een grote tournee door Rusland. Van Sint-Petersburg tot en met Siberië.

Francesca vertelt hoe het met de jazz begon in haar thuisland: “Ik was nog klein, vijf denk ik, toen ik van m’n moeder een radiootje kreeg dat van oma was geweest. Ik speelde ermee en op een keer hoorde ik muziek die me pakte.

‘Mam, wat is dat voor muziek?’, vroeg ik. Mijn ouders hebben helemaal niets met muziek en m’n moeder zei: ‘Ik geloof dat dat jazz is.’ ‘Dat wil ik ook spelen,’ zei ik. ‘Ik wil les. Ik wil ook zo piano leren spelen.’ Ik was de eerste in de familie die zoiets wilde. Kinderpraat, vonden mijn ouders, kijken of ze dat volhoudt. Ik heb ’t volgehouden en voor ik naar de middelbare school ging, mocht ik op voor een talentenklas op het conservatorium. Allemaal kinderen met viooltjes en met pianoles achter de rug. Ik had nog nooit gespeeld. Ik zag daar eerlijk gezegd voor de allereerste keer een echte piano. Dat wordt dus niks, vonden de leraren. Maar ik wil zo graag iets dóén, hield ik vol. Ik heb toen maar een liedje gezongen en op een of andere manier was dat een bewijs van mijn muzikaliteit en mocht ik blijven.”

Den Haag

Francesca’s familie geloofde niet dat muziek maken een vak was, dus eerst school afmaken en dan studeren. Muziek in de kantlijn. Het werd Italiaanse letterkunde. “Ik was een slechte student,” zegt ze. Maar ze volgde tegelijkertijd een muziekopleiding en daar bleek ze de beste en ze ging optreden. Jazz.

Een aantal van haar muziekvrienden vertrok echter naar Nederland om in Den Haag verder jazz te studeren. “Italië heeft een aantal topjazzmusici, maar geen goede opleiding,” stelt Francesca Tandoi. “Ik wilde ook, had wat geld gespaard en had mijn ouders – inmiddels mijn grootste fans – overtuigd.” In Den Haag kreeg ze les van Jasper Soffers en Juraj Stanik (‘met iets geniaals,’ zegt ze) en in Rotterdam van Rob van Bavel (‘fantastisch georganiseerd, de ideale leraar’).

‘Blue ’n Boogie’

Straks komen haar OAP-cd’s uit: ‘Jazz at the club’, opgenomen op een van de jazzavonden in Sociëteit De Witte. En ‘Blue ’n Boogie’, opgenomen in de Haagse studio van label-eigenaar Barry Olthof. Beide cd’s met Scott Hamilton.

 

Dat idee voor die filmpjes ga ik nu uitwerken. Dat is weer een heel nieuwe wereld voor mij.
Francesca Tandoi

 

Leven van de jazz is volhouden, weet Francesca inmiddels: “Frustraties wegslikken, nooit je geloof in de muziek verliezen en een beetje geluk hebben. Daarvoor is ‘positive thinking’ een eerste vereiste.” Zoals ze ooit als grapje dat filmpje in die auto in Rome op Facebook zette (‘de volgende ochtend bleek dat vele duizenden het gezien hadden; we willen nu een serie maken, met gastmusici achter het stuur’), zo maakte ze ook een filmpje waarop ze Stevie Wonder’s ‘I wish’ toetst en zingt op een Casio’tje.

En daarbij tegelijkertijd de mogelijkheden van dat instrument etaleert. Speels en grappig. Vond Casio ook. Want het filmpje stond nauwelijks op de social media of het bedrijf belde Francesca. Ze zou de nieuwste Casio-modellen krijgen met de opdracht daarmee net zoiets te doen. “Dat idee voor die filmpjes ga ik nu uitwerken,” lacht Francesca, “dat is weer een heel nieuwe wereld voor mij.”

Jazz in de Gracht, donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus, 14.00-23.00 uur, (Dunne) Bierkade, Groenewegje, Hooikade en Veenkade. Meer informatie: www.jazzindegracht.nl Francesca Tandoi Trio/Danny Kegel Experience, zaterdag 25 augustus, 19.00-22.00 uur, vipboot. Meer informatie: www.francescatandoi.com

Standaardportret
Bekijk meer van