Mauritshuis verwerft schilderij van leermeester van Rembrandt

Museum Het Mauritshuis heeft een lacune in zijn collectie gevuld door de aankoop van een bijbels tafereel van Pieter Lastman. Hij was de leermeester van Rembrandt.

Door

Het Mauritshuis heeft eind vorig jaar het schilderij ‘Prediking van Johannes de Doper’ van Pieter Lastman aangekocht. Hiermee is een lacune in de collectie gevuld.

“Lastman is de belangrijkste historieschilder van het begin van de zeventiende eeuw én hij was de leermeester van Rembrandt. Daarom is dit schilderij een grote aanwinst,” zegt conservator Ariane van Suchtelen. Het museum kon het werk met steun van zijn vriendenstichting en een sponsor aankopen van een Amerikaanse particulier. Over het aankoopbedrag worden geen mededelingen gedaan.

De Amsterdammer Pieter Lastman (1583-1633) schilderde ‘De prediking van Johannes de Doper’ in 1627. Op het schilderij is Johannes te zien die predikt ten overstaan van een grote menigte. Lastman was gespecialiseerd in historiestukken, dat wil zeggen schilderijen met een bijbelverhaal of een mythologisch thema als onderwerp. Van Suchtelen: “Juist dat wilde de jonge Rembrandt onder de knie krijgen en daarom reisde hij van Leiden naar Amsterdam om bij Lastman in de leer te gaan. In het vroege werk van Rembrandt is de invloed van Lastman duidelijk aanwijsbaar.”

Het museum moest ooit een Lastman afstaan     

Het Mauritshuis bezat ooit een prachtige Lastman. Dit werk, ‘David overhandigt Uria de brief’, maakte eens deel uit van de collectie van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker.

‘David overhandigt Uria de brief’ (1619) van Pieter Lastman was ooit in het bezit van het Mauritshuis. | Foto: Leiden Collection

Het museum moest het schilderij in 2006 teruggeven aan de erfgenamen als onderdeel van een grotere restitutie. Het bevindt zich nu in de Leiden Collection, de verzameling van het Amerikaanse echtpaar Kaplan.

Ook van belang voor het Rembrandtjaar

Dat het Mauritshuis nu weer een Lastman heeft, is ook van belang met het oog op het Rembrandtjaar, dat dit jaar wordt gevierd. Van Suchtelen: “Het is geweldig dat we dat verband nu kunnen laten zien. De Lastman hangt nu al op zaal bij de Rembrandts en zal dus ook te zien zijn in de periode van de komende Rembrandt-tentoonstelling (vanaf 31 januari, red.).”

Standaardportret
Bekijk meer van